yesilgoz

Kabinet gaat eindelijk échte vormen van spionage strafbaar stellen en strenger bestraffen

Politiekjul 08 2022, 15:00
Als spion in Nederland moet je het wel héél bont maken wil je echt bestraft worden. Dit land is daar jarenlang véél te naïef in geweest en het kabinet lijkt dit nu zelf ook eindelijk te erkennen.
Nu is het zo dat alleen 'klassieke' vormen van spionage strafbaar zijn, bijvoorbeeld door het schenden van staats-, ambts- en bedrijfsgeheimen. Maar het ophalen van en bezorgen van pakketjes of documenten, het volgen van personen of het verspreiden van informatie was dat tot op heden niet. Volstrekt idioot en naïef natuurlijk, want spionage gaat echt wel wat verder dan alleen geheimen verklappen aan andere overheden.
Minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) gaat de spionagewet nu aanpassen, zodat bovenstaande ook strafbaar wordt. Daarnaast wordt het straks ook strafbaar om informatie uit te wisselen met buitenlandse overheden als het schade toebrengt aan zwaarwegende Nederlandse belangen zoals de nationale veiligheid en de veiligheid van personen. Chinezen die via universiteiten kennis delen met het Chinese leger kunnen dan bijvoorbeeld dus wél aangepakt worden.
Ook is er straks ook voor zogeheten 'diasporaspionage': een buitenlandse overheid die gemeenschappen in Nederland (van mensen die van dat land afkomstig zijn) probeert te beïnvloeden, meldt RTL Nieuws. Eigenlijk is het wonderbaarlijk dat dit al niet strafbaar was. Het laat zien hoe ongelofelijk naïef onze overheid is geweest. Moderne spionnen hebben eigenlijk praktisch vrij spel gehad in Nederland en zullen dat nog steeds hebben, totdat de Tweede Kamer, Eerste Kamer en de Raad van State instemmen met het wetsvoorstel.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het is echter nog maar de vraag of de wet zomaar wordt aangenomen. De laatste jaren hoor je steeds meer dat personen, bedrijven of politieke partijen 'in dienst zijn van...' of 'het narratief van overheid X overnemen'. Als die nieuwe spionagewet niet goed is ingekaderd dan komen dit soort uitspraken al snel over als een beschuldiging van een strafbaar feit.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten