26365929551 59ab487e66 c

Belastingdienst schond eigen regels, deed vrijwel alles om Uber te helpen

Politiekjul 11 2022, 18:00
De Belastingdienst heeft wéér een nieuw schandaal op zijn naam staan. Want hoe erg gedupeerden van het toeslagenschandaal werden tegengewerkt, zo hard werd het Amerikaanse techbedrijf Uber juist geholpen. Hoge belastingambtenaren overtraden regels, sloegen belastingverdragen in de wind en schoffeerden andere Europese landen: alles om de Amerikanen te 'beschermen'.
Wie nu nog vertrouwen heeft in de Belastingdienst die heeft de afgelopen vijf jaar geen krant, televisie of andere media tot zich genomen. De Uber Files, een reeks gelekte documenten in handen van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en The Guardian (waarin Het Financieele Dagblad, Trouw en onderzoeksplatform Investico inzage hebben), laten zien dat de Nederlandse Belastingdienst praktisch álles overhad om taxibedrijf Uber te kunnen bevoordelen en in Nederland te houden.
De Belastingdienst liet zich voor het karretje spannen van Uber, dat er in 2014 alles aan deed om hun verdienmodel (taxichauffeurs zonder vergunning) legaal te krijgen. Geheime informatie over lopende onderzoeken doorspelen naar het miljardenbedrijf? De Belastingdienst is er niet vies van. Lobbyen bij de Franse overheid om ervoor te zorgen dat Uber minder belasting hoeft te betalen? Onze fiscus stond direct klaar met de telefoon al in de hand! En ach, als je al zover heen bent dan is het moedwillig tegenwerken van onderzoeken van andere Europese lidstaten ook geen probleem meer. Het is werkelijk schandalig wat het Financieel Dagblad hier openbaart.
Hier wordt een beeld geschetst van ambtenaren (niet alleen van Financiën) die een gi-gántische voorkeur hebben voor Amerikaanse miljardenbedrijven. Zet dat af tegen het toeslagenschandaal wat zich in dezelfde periode afspeelde en het beeld is compleet: eigen burgers kunnen de tering krijgen, grote bedrijven krijgen vrij spel (zelfs als daarvoor wetten moeten worden overtreden).
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
En dit schandalige gedrag zou nog enigszins te verklaren zijn als topambtenaren zouden zijn omgekocht door Uber, maar dat blijkt niet uit het artikel. Ze wilden gewoon heel héél erg graag dat Uber kon floreren en zijn hoofdkantoor in Nederland zou houden. En dan kijken mensen nog raar op als er wordt gezegd dat de Nederlandse overheid er niet meer voor de eigen burgers is, maar voor het bedrijfsleven. Duidelijker kun je het haast niet krijgen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten