Immigratiedienst IND zet zich schrap voor de komst van 1.200 asielzoekers: beperking op gezinshereniging van tafel

Immigratiedienst IND zet zich schrap voor de komst van 1.200 asielzoekers: beperking op gezinshereniging van tafel

De immigratiedienst IND bereidt zich voor op de komst van 1.200 asielzoekers. Nu de overheid de overheidsbeperking op gezinshereniging heeft opgeheven, komen er in één keer grote aantallen gezinsleden naar Nederland. Die moeten zich allemaal melden bij de receptie in Ter Apel terwijl de organisatie al overbelast is.

Als onderdeel van het asielakkoord heeft het kabinet in augustus besloten dat statushouders een half jaar moeten wachten voordat ze hun gezin naar Nederland kunnen halen. Dit was een van de maatregelen om de overbelaste asielopvang te matigen. Het uitstellen van gezinshereniging is echter in strijd met internationale verdragen, Europese richtlijnen en de Vreemdelingenwet, zo oordeelden rechters eerdere al.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat het kabinet het oordeel van de Raad van State gaat uitvoeren. “De hoogste rechter heeft gesproken. Wij voeren uit wat de rechter vraagt. De nareis maatregel komt te vervallen. Het betekent dat nareizigers bericht zullen ontvangen dat zij een inreisvisum kunnen ophalen. Zij hoeven niet meer te wachten op geschikte huisvesting.” Vanwege druk op de opvang van asielzoekers vroeg Van der Burg vorige week aan de Veiligheidsraad om de opvang van noodhulp langer open te houden.

Het kabinet denkt nog na over eventueel andere maatregelen om de asielstroom in te dammen. De opties zijn minimaal, mede vanwege de verdeeldheid binnen de coalitie. Het is daardoor vrijwel zeker dat de asielcrisis de komende maanden nog verre van voorbij is en laten we hopen dat de coalitiepartijen de rekening gepresenteerd krijgen bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen.

Het geruzie binnen de coalitie is ook opgemerkt, hoe kan het ook anders, door Geert Wilders. De PVV leider laat via Twitter weten dat het kabinet überhaupt helemaal geen asiel stop wil. “Er verandert dus helemaal niets. De grenzen blijven wagenwijd open. Ze willen géén asielstop. Stuur die incompetente bende van Rutte en Kaag weg op 15 maart!"

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties