Rutte

Premier Rutte geeft niet thuis bij EU top over de asielcrisis: verschuilt zich achter een gespleten mandaat

Politiekfeb 08 2023, 11:00
Premier Mark Rutte vermijdt verantwoordelijkheid te nemen in de huidige asielcrisis. Terwijl andere Europese landen harde maatregelen aankondigen om de toestroom van illegalen te beteugelen, reist de premier deze week met een gespleten mandaat af naar Brussel voor een extra EU-top.
Het is niet de eerste keer dat de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU verdeeld zijn over asiel- en migratiebeleid. Terwijl de VVD pleit voor fysieke grensbewaking, waaronder hekken en muren, en het CDA wil dat de EU hier voor betaalt, zijn D66 en CU tegen het oprichten van grenshekken. D66 noemt dit zelfs "zinloos" en CU vindt dat Europa toegankelijk moet blijven.
Deze verdeeldheid roept kritiek op van de samenleving, die meer leiderschap en verantwoordelijkheid verwacht van het kabinet. De 12 jaar onder leiding van premier Rutte lijken te hebben geresulteerd in een puinhoop, waardoor het tijd is voor verandering en nieuwe bezems die deze puinhoop opruimen.
Het is belangrijk dat het kabinet verantwoordelijkheid neemt en samenwerkt om een oplossing te vinden voor de asielcrisis, in plaats van politieke spelletjes te spelen. Alleen door samen te werken, kunnen we de uitdagingen aangaan en de rechten en de veiligheid van iedereen beschermen. Een echte staatsman zou D66 en de ChristenUnie voor het blok zetten. Ze kunnen kiezen de grenzen gaan dicht en het wordt een stuk minder gastvrij voor asielzoekers of men stapt uit het kabinet. Er staan veel rechtse partijen klaar die deze klus samen met de VVD en het CDA wel willen klaren. Waar de politieke wil is, is een weg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten