shutterstock 1658113744 1

Hoogleraar Jan Rotmans kraait victorie! Erasmus Universiteit roept klimaatnoodtoestand uit

Binnenlandfeb 08 2023, 10:00
Waar is de kenmerkende Rotterdamse nuchterheid gebleven? Aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit ga je deze niet meer vinden. Die zijn compleet woke geworden nu zij de klimaatnoodtoestand hebben uitgeroepen.
De grootste wens van hoogleraar Jan Rotmans lijkt in vervulling zijn gegaan nu hij het volgende twittert: ''Erasmus Universiteit roept de klimaatnoodtoestand uit. De banden met vervuilende bedrijven worden heroverwogen, alle studenten krijgen duurzaamheidsonderwijs en de catering wordt vegetarisch. Hier heb ik jarenlang voor gepleit, nu gaat het toch gebeuren!'' Hij kraait dus zijn victorie. Bijzonder dat je als academicus elke ratio laat varen en je studenten vol pompt met angst voor de toekomst. Ieder weldenkend mens weet dat het klimaat al eeuwen verandert. En dat de mens niet in angst hoeft te lezen zolang men zich aanpast aan het klimaat.
De angst die de universiteit bij haar studenten probeert op te wekken, is het gevolg zijn van een gebrek aan vertrouwen in de vermogen van mensen om effectief te handelen en problemen op te lossen. Het is echter belangrijk om te realiseren dat de klimaatverandering een complex en uitdagend probleem is, maar niet onoverkomelijk. Door studenten te informeren en te inspireren in plaats van hen angst aan te jagen, kan de universiteit een effectieve bijdrage leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem.
Bovendien kan de nadruk op angst voor de toekomst de motivatie en het zelfvertrouwen van studenten ondermijnen en hen verhinderen om actie te ondernemen en oplossingen te ontwikkelen. Het is belangrijk om te benadrukken dat er veel redenen zijn om hoopvol te blijven en dat er veel mogelijkheden zijn om een goed leven te leiden terwijl het klimaat verandert.
In plaats van de studenten vol te pompen met angst, zou de Erasmus Universiteit hen moeten uitdagen en ondersteunen bij het ontwikkelen van oplossingen voor de klimaatverandering. Door samen te werken en de krachten te bundelen, kunnen studenten en universiteiten een betekenisvolle bijdrage leveren aan de oplossingen voor de problemen die worden veroorzaakt door klimaatverandering.
Het is achterlijk dat de Erasmus Universiteit haar studenten volpompt met angst voor de toekomst door de klimaatnoodtoestand uit te roepen. In plaats daarvan moet de universiteit hen informeren, inspireren en ondersteunen. Precies wat Willem Engel zegt: de universiteit hoort geen plek te zijn voor indoctrinatie, sektevorming en kadaverdiscipline. Het hoort juist een vrijplaats te zijn voor vrijdenkers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten