Justitieminister Yesilgöz wil tolken en vertalers sigaar uit eigen doos geven, SP steunt hun protestactie

Justitieminister Yesilgöz wil tolken en vertalers sigaar uit eigen doos geven, SP steunt hun protestactie

Dilan Yesilgoz. Bron: Screenshot Tweede Kamer.

Tolken en vertalers die zijn aangesloten bij de Orde van Registertolken en -vertalers (ORT&V) zijn gaan staken. Medio april stelde Yeşilgöz voor het uurtarief voor tolken te verhogen van een krappe 44 euro naar 55 euro bruto, per 1 januari 2023. De beroepsvereniging vindt dat onvoldoende en de SP steunt hun protestactie.

Voorgaande kabinetten hebben, net als het (grotendeels zelfde) huidige kabinet, een open asielbeleid gevoerd. Nog altijd houdt de grote immigratie-, asiel- en vluchtelingenstroom aan. Mensen uit allerlei landen moeten daardoor verwerkt en geholpen worden door onze overheid en ondersteunende organisaties. En omdat de kans vrijwel nihil is dat die mensen Nederlands spreken, is de vraag naar tolken en vertalers natuurlijk ongekend hoog.

Tolken en vertalers hebben het daardoor ook veel drukker gekregen, terwijl de overheid ze liever niet in vaste dienst heeft. Dat was vroeger misschien een redelijk te verdedigen keuze, maar tegenwoordig zijn ze gewoon keihard en structureel nodig.

En ja, dan zul je dus de knip moeten trekken! Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid bood aan om het uurtarief pas in januari 2023 te verhogen, maar dan moeten wel zaken als voorrijkosten worden geschrapt. In de praktijk zou dit betekenen dat tolken en vertalers die loonsverhoging dus al kwijt zijn op het moment dat ze worden opgeroepen, wat behoorlijk vaak kan zijn. Het is dus, zoals ze volgens De Telegraaf zelf ook stellen, 'een sigaar uit eigen doos'.

De overheid bekijkt het dus maar lekker wat deze beroepsgroep betreft. En zonder tolken en vertalers krijgt de overheid weinig voor elkaar met dit probleem dat ze nota bene zélf hebben gecreëerd.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Dit is overigens niet de eerste keer dat deze beroepsgroep het werk neerlegt (om dezelfde reden). Maar kennelijk meent Yeşilgöz in een sterke onderhandelingspositie te zitten, waardoor ze hun wensen niet serieus lijkt te nemen. Als zij niet snel met een beter voorstel komt dan neemt de Tweede Kamer wel het voortouw, waarschijnlijk op initiatief van de SP, verzekert SP-Kamerlid Van Nispen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties