sigrid kaag minister van financien djh0026jpg

Kaag stak Rutte met mes in de rug: belde hem 20 minuten voor debat

Politiekjul 10 2023, 21:00
Twintig minuten voor het debat zou beginnen over de val van het kabinet werd Mark Rutte gebeld door een vrouw met wie hij jaren heeft samengewerkt. Het ging natuurlijk om Sigrid Kaag. Minister van Financiën én D66-leider. Zij liet hem weten dat haar partij de geplande motie van wantrouwen mogelijk zou steunen als de fractie vond dat hij zich niet goed genoeg verweerde in het geplande debat. Voor Rutte was dit reden om woedend te reageren. En dat wekt de vraag: klopt het wel dat hij deze beslissing zondagochtend al genomen heeft in plaats van vandaag, wat toch is wat hij gezegd heeft.
Vandaag zei Rutte dat hij gisterochtend heeft laten weten aan bondgenoten in de VVD dat hij zich niet opnieuw kandidaat zal stellen voor het leiderschap van de partij... en dus ook niet voor het premierschap. Die kennis had iedereen daar blijkbaar voor zich gehouden zodat hij dit zelf maandag publiek kon maken in het debat.
Maar nu is er toch interessante informatie naar buiten gekomen. Want De Telegraaf bericht dat Rutte door twee personen gebeld is met de mededeling dat ze een motie van wantrouwen (mogelijk) zouden steunen... en dat hij op beide mensen woedend reageerde. Dat is toch niet exact de reactie die je zou verwachten van een man die zich er al bij neer had gelegd dat het binnenkort einde oefening voor hem is.
De eerste die hem belde was Jesse Klaver. Die deed dat zondagavond. De reactie daarop van Rutte was allerminst begrijpend of empathisch. Sterker nog, volgens 'De T' liet hij op geen enkele manier dan ook doorschemeren dat hij al lang van plan was te gaan stoppen. Hij was bereid om te vechten.
Vervolgens kwam er vanmorgen, 20 minuten voor het debat over de val van het kabinet zou beginnen nog een belletje. Dit maal was het Sigrid Kaag, om 09:55 uur. In het gesprek met Rutte liet ze hem weten dat de fractie de motie van wantrouwen niet al bij voorbaat uitsloot. D66 wilde graag 'open' het debat ingaan. Tijdens het debat zouden de Kamerleden dan zelf beslissen wat ze wilden doen: Rutte naar huis sturen of hem toch nog blijven steunen.
Alweer reageerde Rutte buitengewoon geïrriteerd. De Telegraaf merkt dan ook op dat hij in het debat zelf de hele tijd boos was als D66-fractieleider Jan Paternotte iets zei. Tegenover andere fractieleiders was hij veel aardiger. 
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Eerder vandaag legden wij al uit dat de kans groot is dat Rutte een deal heeft gesloten met de Tweede Kamer: hij mag demissionair blijven zitten als hij zich niet nog een keer verkiesbaar stelt en het dus na de volgende verkiezingen over en uit is met zijn premierschap. Deze berichtgeving van De Telegraaf bevestigt dat... en houdt de mogelijkheid ook open dat er geen duidelijke deal gesloten is, maar dat Rutte zo'n politiek vernunft heeft dat hij wist dat dit het logische gevolg van zo'n aankondiging zou zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten