attje kuiken pvda 9o1a6948

Kartelpartijen VVD, PvdA en GroenLinks vliegen elkaar in de haren in zinloos debat

Politiekmrt 13 2023, 10:00
Gisteren vond er een verkiezingsdebat plaats tussen de kartelpartijen VVD, PvdA en GroenLinks. Vooraf was er veel kritiek op de opzet van het debat, omdat alleen VVD en PvdA/GroenLinks waren uitgenodigd en de laatste twee partijen samen optrekken. De kartelmedia geven nu toe dat het debat weinig nieuws heeft opgeleverd.
Zo kopt RTL Nieuws: "Veel verwijten in tv-debat, maar kiezer krijgt weinig nieuws te horen." Politici zoals Geert Wilders hadden al van tevoren aangegeven dat ze niet naar het debat zouden kijken omdat het volgens hen een "toneelstukje" was. Wilders had hierin gelijk, want hoewel GroenLinks en de PvdA zich voordoen als anti-VVD, blijkt uit hun steun aan het kabinet Rutte 4 dat ze in werkelijkheid nep-oppositiepartijen zijn.
Het debat tussen de kartelpartijen levert dus weinig nieuwe informatie op en lijkt meer op een schijnvertoning dan op een oprechte uitwisseling van standpunten. Dit bevestigt de kritiek die vooraf werd geuit op de opzet van het debat. Het is namelijk zeer discutabel dat alleen de kartelpartijen VVD, PvdA en GroenLinks werden uitgenodigd.
Door deze opzet blijven andere partijen, die wellicht ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het politieke debat, buiten beeld. Dit is zorgwekkend, aangezien er bij de komende verkiezingen meer partijen meedoen dan alleen de kartelpartijen. Het is belangrijk dat de kiezer een volledig beeld krijgt van de verschillende standpunten en visies van alle partijen.
In plaats van het organiseren van een schijnvertoning tussen kartelpartijen zou de media zich moeten richten op het faciliteren van een oprecht politiek debat waarin alle partijen aan bod komen. Dit is immers de enige manier waarop de kiezer een weloverwogen keuze kan maken bij de verkiezingen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Al met al is het debat tussen de kartelpartijen VVD, PvdA en GroenLinks dus een gemiste kans. Dit moment - zo kort voor de verkiezingen - had gebruikt kunnen worden voor een echt nuttig debat waarbij de kiezer op een eerlijke manier informatie zou krijgen van de verschillende partijen. In plaats daarvan was het een leeg, nutteloos toneelstuk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten