Screen Shot 2022 08 23 at 122507

Kees van der Staaij (SGP) pleit voor vermindering van het aantal moties: Accepteren of een quotum instellen

Politiekjul 05 2023, 16:00
Dit jaar wordt er naar verwachting een recordaantal moties ingediend in de Tweede Kamer tijdens het huidige parlementaire vergaderjaar. Tot nu toe zijn er al 4300 moties ingediend, dit aantal zal het vorige record van 4500 moties gemakkelijk overschrijden. Vorig jaar werden er op de laatste vergadering alleen al 170 moties ingediend.
Hoewel moties oorspronkelijk bedoeld waren om het kabinet aan te zetten tot actie en het beleid te sturen, worden ze tegenwoordig vaak voor andere doeleinden gebruikt. Moties worden nu vaak ingediend om een signaal af te geven aan de achterban, ongeacht of de motie wordt aangenomen.
Kees van der Staaij, Kamerlid van de SGP, pleit al geruime tijd voor een vermindering van het aantal moties. Zo laat hij in gesprek met BNR weten dat hij van mening is dat er weinig gevolg wordt gegeven aan de oproepen die worden gedaan. Van der Staaij ziet twee mogelijke oplossingen: het accepteren van de situatie zonder er moeilijk over te doen, of daadwerkelijk een quotum instellen, zoals het Europees Parlement heeft gedaan.
Moties zijn een belangrijk instrument om het beleid te sturen, al uit Van der Staaij wel kritiek op de overvloed aan moties die worden ingediend. Hij heeft geen problemen met de motie zelf, maar wel met de buitensporige hoeveelheid. Van der Staaij vindt dat de overvloed aan moties het gezag van dit instrument aantast, omdat het effectiviteit verliest.
Bovendien worden bepaalde stemresultaten met betrekking tot specifieke moties vaak herhaaldelijk gebruikt om de achterban te laten zien hoe goed of slecht een bepaalde partij is, waarbij de context rondom deze stemresultaten meestal volledig ontbreekt. Bovendien komt het vaak voor dat vergelijkbare moties al eerder zijn ingediend, waardoor de motie van een bepaalde partij soms slechts symbolisch is. Dit verwijt is inmiddels een integraal onderdeel geworden van het politieke schouwspel. De vraag rijst dan ook in hoeverre we ons druk moeten maken om deze situatie, gezien het feit dat het hele spektakel in Den Haag is veranderd in een grote poppenkast.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten