Kijk! Ralf Dekker (FVD) veroordeelt oorlog in Irak en eist: 'Kabinet moet excuses aanbieden voor steun aan oorlog'

Politiekdec 24 2022, 10:00
In de Tweede Kamer heeft Ralf Dekker (Forum voor Democratie) twee moties ingediend over de oorlog in Irak. Hij deed dat nadat hij die oorlog met glans veroordeelde en ontmaskerde als een totale faaloperatie van arrogante Westerse machten. "Irak is een wespennest, waar het Westen veel meer kwaad dan goed heeft gedaan. Al tientallen jaren lang," aldus Dekker.
In de moties roept Dekker de Nederlandse regering op om excuses aan te bieden voor de steun aan de oorlogsmachine van de VS in Irak. Daarnaast roept hij de regering op om de steun aan de oorlogsmachine aldaar per 1 januari 2023 te beëindigen.
De oorlog in Irak is een vreselijke mislukking geweest die zowel voor het Iraakse volk als voor de internationale gemeenschap zware gevolgen heeft gehad. De oorlog begon in 2003, toen de Verenigde Staten en een coalitie van andere landen de Iraakse dictator Saddam Hussein bestuurden vanwege vermeende massavernietigingswapens en terroristische connecties.
Hoewel de oorlog in eerste instantie succesvol leek te zijn, bleek al snel dat er geen bewijs was voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens. Bovendien was de oorlog zeer kostbaar voor de Verenigde Staten en leidde hij tot duizenden Amerikaanse militaire doden en gewonden.
Maar de gevolgen van de oorlog waren vooral voor het Iraakse volk verwoestend. De oorlog en de instabiliteit die hij veroorzaakte, hebben geleid tot honderdduizenden civiele slachtoffers en hebben bijgedragen aan de verspreiding van terrorisme in de regio. Bovendien heeft de oorlog geleid tot een enorme vluchtelingenstroom en heeft hij de Iraakse economie en infrastructuur ernstig beschadigd.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
In de jaren na de oorlog bleven de problemen in Irak voortduren, met een onstabiele regering, sectaire spanningen en een opleving van extremistische groepen zoals ISIS. De oorlog in Irak is dus een vreselijke mislukking geweest die zware gevolgen heeft gehad voor het Iraakse volk en de internationale gemeenschap. Het is belangrijk om te leren van de fouten die zijn gemaakt en ervoor te zorgen dat soortgelijke conflicten in de toekomst worden voorkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten