grimburgwal universiteit van amsterdam 5822025018

Laurens Buijs sleept UvA voor rechter in kort geding: "Ik vraag de rechter mijn schorsing ongedaan te maken zodat ik weer aan het werk kan"

Politiekmei 09 2023, 14:00
Laurens Buijs, een onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam (UvA), heeft een kort geding aangespannen tegen de universiteit. Hij beweert dat de klokkenluidersregeling niet correct is toegepast. Buijs eist rechtsbescherming als klokkenluider en wil dat de "benadelingshandelingen" worden teruggedraaid. Een van de belangrijkste benadelingshandelingen was de non-actiefstelling van Buijs die vorige maand bekend werd gemaakt vanwege zijn "dreigende, eisende en beschuldigende" uitlatingen.
Buijs kwam in januari onder vuur te liggen na een omstreden opiniestuk in het studentenmagazine Folia over de geradicaliseerde "woke" cultuur op de universiteit. Hij stelt dat non-binariteit een "lege hype zonder wetenschappelijke basis" is, maar voelt zich beperkt in zijn academische vrijheid om hierover inhoudelijk met collega's en studenten te debatteren.
Buijs laat via Twitter weten een kort geding aan te spannen tegen de UvA wegens het overtreden van de klokkenluiderswetgeving. “Ik vraag de rechter mijn schorsing ongedaan te maken zodat ik gewoon weer aan het werk kan op de UvA. Op 22 mei is de zitting bij de rechtbank te Amsterdam.” Aldus Buijs.
In november vorig jaar meldde Buijs "ernstige institutionele misstanden" bij de faculteit Maatschappij en Gedrag bij de klachtencommissie van de UvA. Hij beriep zich op de Wet bescherming klokkenluiders en de interne klokkenluidersregeling van de UvA. De regeling houdt in dat een klokkenluider "op geen enkele wijze mag worden benadeeld in zijn positie of loopbaan en geniet hij rechtsbescherming". Buijs wil ook dat andere benadelingshandelingen, zoals een gebieds-, media- en contactverbod, worden teruggedraaid. Hij eist dat de UvA de klokkenluidersregeling correct toepast en hem als klokkenluider rechtsbescherming biedt. Buijs wil zijn werk als docent weer hervatten. Het kort geding zal moeten uitwijzen of de eisen van Buijs worden ingewilligd.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten