rutte 800x449

Lekker deleten! Rutte verwijderde jarenlang elke dag zijn sms'jes

Politiekmei 18 2022, 9:51
Premier Mark Rutte heeft letterlijk jarenlang aan het eind van iedere dag al zijn sms'jes van die dag gewist. Hij maakte zelf een selectie van de berichtjes die volgens hem "belangrijk" waren voor zijn functie als premier en gaf die door zodat ze opgeslagen konden worden. Maar sms'jes die volgens hem niet belangrijk waren verwijderde hij gewoon. Schandalig, natuurlijk.
De Volkskrant heeft naar aanleiding van een ingediend Wob-verzoek ontdekt dat Mark Rutte jarenlange al zijn sms'jes wiste. Dit deed hij - zegt hij - omdat zijn Nokia-toestel "onvoldoende opslagruimte" had. En ja, we weten natuurlijk allemaal dat sms-berichten enzo ontiegelijk veel opslagruimte innemen. LOL. Zucht. Sure. Sinds afgelopen donderdag (nogmaals lol) is dat anders, want toen kreeg hij blijkbaar een toestel met meer ruimte. Dus sindsdien 'hoeft' hij dat niet meer te doen. Ha. Volgens de Landsadvocaat was Ruttes toestel zelfs zo ontzettend zwak dat er maar ruimte was "voor 20 berichten." 

Zelf selectie

Natuurlijk is dit nogal gek allemaal omdat berichten gerelateerd aan zijn functie helemaal niet zomaar verwijderd mogen worden. Dus wat hij gedaan heeft? Nou, hij heeft zelf dagelijks een selectie gemaakt van belangrijke berichten en die doorgegeven aan ambtenaren voor archivering. Maar er was dus niemand om te controleren dat de selectie wel klopte.
De Volkskrant ontdekte dit omdat het een Wob-verzoek had ingediend om het coronabeleid te onderzoeken.
De Landsadvocaat staat pal achter Rutte. Hoewel dus niet nagegaan kan worden of de archivering van Rutte wel juist was. Maar, zegt de Landsadvocaat, er is geen directe aanleiding om ervan uit te gaan dat dit niet zo is. En dus moeten we Rutte allemaal het voordeel van de twijfel geven.
Ah ja. Want dat is historisch altijd heel slim gebleken he, met machthebbers. Die zijn van nature erg eerlijk en transparant.
Justem.

Verdwenen berichten

En wat blijkt? Er zijn natuurlijk een paar sms'jes waarvan we weten dat hij die ontvangen heeft. Bijvoorbeeld een berichtje van Femke Halsema toen een coronademonstratie niet helemaal goed verliep. Dit bericht hebben we door Halsema zelf... maar Rutte heeft dat berichtje niet laten archiveren door zijn ambtenaren.
Datzelfde geldt voor een bericht van Unilever-topman Polman over de afschaffing van de dividendbelasting. Ook dat berichtje is wonderbaarlijk genoeg verdwenen/niet opgeslagen door de ambtenarij.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Dit is natuurlijk typisch voor de manier waarop Rutte opereert. In werkelijk in alles negeert hij de regels, liegt hij erop los, ondermijnt hij de rechtsstaat, gaat hij verantwoording uit de weg, en beschermt hij zichzelf door zo geheimzinnig mogelijk te opereren. Het is walgelijk... en reden des te meer om deze man zo snel mogelijk te lozen als premier. Hij zit er écht al veel te lang.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten