Screen Shot 2022 04 16 at 105714

Tweede Kamer boekt kleine overwinning: kabinet moet uithuisplaatsingen toeslagenkinderen snel herzien

Politiekmei 17 2022, 19:21
Hoewel het kabinet het voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-leider Lilian Marijnissen had ontraden, is het toch aangenomen. Het kabinet moet nu lopende uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die slachtoffer waren in het toeslagenschandaal snel herzien.
De Tweede Kamer vindt dat het Ondersteuningsteam (OT) de rechter moet kunnen vragen om opnieuw naar een lopende uithuisplaatsing te kijken. Het OT kan de ouders dan aanmerken als 'erkend slachtoffer in het toeslagenschandaal' en dat opgeven als geldige reden voor de rechter om in de dossiers te duiken.
En om er direct wat vaart achter te zetten moet de uithuisplaatsing binnen een half jaar worden beoordeeld als de ouders dit verzoeken. Ook mogen zij een andere wijze aangeven voor verbetering en herstel.
Het kabinet krijgt het zelf overigens ook nog druk. Omtzigt diende namelijk ook een motie in die het kabinet moet aansporen om in kaart te brengen hoeveel kinderen van erkende slachtoffers van het toeslagenschandaal 'vrijwillig' (niet op last van de rechter) uit huis zijn geplaatst. Deze motie is ook aangenomen, meldt het AD.
Nou is het nog maar de vraag of het kabinet ook daadwerkelijk wat gaat doen met deze moties, want tot nu toe is er haast niets anders dan onwil en schoffering van de slachtoffers (en de Kamer) geëtaleerd. Op iedere mogelijke manier zijn de slachtoffers en de Kamerleden tegengewerkt. Het meest recente voorbeeld is natuurlijk de maidenspeech van Ruud Verkuijlen (VVD) tijdens het debat over de uithuisplaatsingen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het klinkt dus als een overwinning voor de slachtoffers, maar 'eerst zien, dan geloven' is ook hier weer op z'n plaats. Waarschijnlijk wordt er weer ontzettend veel gesteggeld over de privacy van erkende slachtoffers en dat om die reden dergelijke informatie 'helaas' niet zomaar gedeeld kan worden. Of ze verzinnen wel iets anders, zolang ze maar niet de teringbende die er is gecreëerd daadwerkelijk zelf moeten oplossen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten