screen shot 2022 05 12 at 15

Motie Van Houwelingen (FVD): 'Kinderen uit het Toeslagenschandaal moeten DIRECT terug worden geplaatst bij hun ouders'

Politiekmei 12 2022, 22:54
Tijdens het debat over de staatsontvoeringen van kinderen die uit gezinnen komen die helemaal kapot zijn gemaakt door het Toeslagenschandaal riep Pepijn van Houwelingen het kabinet op om de kinderen direct terug te brengen naar huis. Vervolgens diende hij ook een motie in met het doel om dit voor elkaar te krijgen. Niet volgend jaar, niet volgende maand, nee, niet eens volgende week. Maar met onmiddellijke ingang.
Het was bizar om te zien hoe de Tweede Kamerleden en het kabinet vandaag spraken over 1.600 kinderen uit het Toeslagenschandaal die door middel van staatsontvoeringen afgepakt zijn van hun ouders. Steeds weer bleek dat héél veel partijen - zeker het partijkartel - vinden dat de staat dit soort misdrijven in principe best mag uitvoeren. Oké, ze gingen nu misschien wat te ver, maar om dat echt te bepalen moet er eerst een grondig onderzoek komen, dan moeten er wat regionale teams ingesteld worden, misschien dat ouders langzamerhand weer af en toe iets van contact met hun kind mogen krijgen, en dan gaan we daarna wel zien of de kinderen daadwerkelijk teruggeplaatst kunnen worden.
Knettergek. Toen deze arme kinderen afgepakt werden van hun ouders kon dat ook van de ene dag op de andere. Maar nu zou dat heel langzaam, stapje voor stapje moeten gebeuren? Gekkigheid.

Pepijn van Houwelingen: breng de kinderen METEEN terug naar huis

FVD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen ging er dan ook hard in en eiste dat het kabinet juist een heel andere aanpak kiest. Gezien het enorme onrecht dat hier heeft plaatsgevonden én gezien het feit dat ouders het natuurlijke recht hebben om voor hun kinderen te zorgen - de ouders, niet de staat! - moeten we het helemaal omkeren. De kinderen moeten eerst teruggebracht worden naar hun ouders. Daarna kan er dan gekeken worden - indien nodig - of er misschien toch redenen zijn om op te treden, maar dan alleen in echte, serieuze, ernstige gevallen. 
Dat zei Van Houwelingen al toen hij premier Rutte interrumpeerde, en later diende hij daartoe ook een motie in.
"De Kamer, gehoord de beraadslagingen," leest de motie, "verzoekt de regering om met onmiddellijke ingang alle tegen de wil van ouders uit huis geplaatste kinderen in het kader van de Toeslagenaffaire, onmiddellijk - dus zonder nadere beoordeling van de casus - terug te brengen naar het gezin waar ze vandaan komen en thuishoren, en verzoekt de regering uitsluitend indien er sprake is geweest van bewezen zware mishandeling of strafrechtelijke misdrijven van de ouders tegen het kind niet over te gaan tot terugplaatsing van de uit huis geplaatste kinderen, en gaat over tot de orde van de dag."
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Dit is natuurlijk precies wat er moet gebeuren. Deze ouders en kinderen hebben het recht om bij elkaar te zijn. De almachtige staat heeft het recht helemaal niet om hen uit elkaar te houden.
Breng de kinderen terug naar huis! Niet over een jaar, niet over zes maanden, nee, niet eens over drie maanden. Nee, doe dat vandaag!
Overigens diende Van Houwelingen ook twee andere buitengewoon belangrijke moties in, eentje om Jeugdzorg en de staat in het algemeen aan de ketting te leggen, en eentje om ervoor te zorgen dat kinderen nooit uit huis geplaatst kunnen worden op basis van de financiële status van het gezin. Ook dit zijn natuurlijk bijzonder belangrijke moties die aangenomen dienen te worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten