kaag rutte lachen

Maurice de Hond en Wierd Duk: 'De regeringscoalitie haalt zo de kerst niet'

Politiekmrt 15 2023, 22:00
Nu het duidelijk is geworden dat de BoerBurgerBeweging een historische overwinning heeft gepakt in Noord-Holland, Noord-Brabant en Overijssel (en ongetwijfeld in de rest van het land) beweren Wierd Duk en Maurice de Hond dat het kabinet vrijwel zeker spoedig gaat vallen. De reden? De VVD moet nu kiezen: of met BBB gaan werken (einde coalitie) of dat niet doen en over links blijven gaan, wat betekent einde oefening voor die partij bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2025.
Voor Caroline van der Plas is vanavond een heel leuk moment. Ze viert feest zoals Thierry Baudet dat vier jaar geleden deed. En nog een beetje meer, want de cijfers die zij nu binnensleept heb ik nog niet gezien in m'n leven. Maar voor de regeringscoalitie is het reden voor enorme zorgen. 
Dat zeggen Maurice de Hond én Wierd Duk.
Volgens De Hond gaat BBB maar liefst 15 zetels binnenslepen in de Eerste Kamer. Dat kunnen er ook 14 worden of zelfs 16. Daarmee zou BBB de grootste zijn in de Senaat. Misschien samen met PvdA/GroenLinks. Dat zijn twee partijen, maar die doen net alsof ze één partij zijn.
De VVD komt dan voor een probleem te staan: of doorgaan met de coalitie én PvdA/GroenLinks óf toegeven aan de druk vanuit de kiezer en die partijen de rug toekeren en naar BBB bewegen. Maar het één sluit het ander wel uit, denk De Hond. Want D66, GroenLinks en die andere linkse partijen gaan echt niet bakzeil halen op al die issues waar zij zoveel omgeven.
Abonneer je op de Substack-nieuwsbrief van onze hoofdredacteur. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Voor Nederland zou dat natuurlijk een zegen betekenen. Maar: Rutte heeft al vaker bewezen dat hij bereid is om met een minieme meerderheid radicale hervormingen door te voeren. Als hij het kan redden met de coalitie plus GroenLinks/PvdA (en dat is mogelijk) dan is misschien t´óch bereid dat te doen.
Kan BBB de grootste van het land worden en vervolgens in de ijskast gestopt worden door het kartel?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten