screen shot 2022 10 20 at 13

Minister Wopke Hoekstra pakt eindelijk schurkenstaat Iran aan

Politiekdec 16 2022, 14:30
Minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, heeft grote zorgen geuit over de aanhoudende mensenrechtenschendingen in Iran. Hoekstra ontbood daarom de Iraanse ambassadeur en veroordeelde tijdens het gesprek de twee recente executies van jonge Iraanse demonstranten opnieuw sterk. Hij maakt zich ernstige zorgen over het acute risico op nieuwe executies en roept Iran op om deze onmiddellijk te staken.
Hoekstra benadrukt dat Nederland alles zal doen om daders van mensenrechtenschendingen in Iran ter verantwoording te roepen. De recent ingestelde VN Fact Finding Mission kan hierbij helpen door mensenrechtenschendingen in Iran te onderzoeken en internationaal aan de kaak te stellen. Nederland zal ook blijven werken aan EU-mensenrechtensancties om de druk op Iran op te voeren en de internationale aandacht op het land gericht te houden.
Daarnaast is Iran woensdagavond met succes verwijderd uit de VN Commissie voor de Status van de Vrouw, na unanieme steun van de EU-lidstaten. Hoekstra pleitte hiervoor afgelopen maandag tijdens de Raad Buitenlandse Zaken in Brussel. De verwijdering uit deze VN-commissie is een belangrijk signaal van de internationale gemeenschap aan Iran dat schending van mensen- en vrouwenrechten consequenties heeft. Het is een gotspe dat Iran überhaupt ooit zitting heeft kunnen nemen in deze commissie. Dit is een reden te meer om de VN te wantrouwen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Hoekstra sluit af met de oproep om de dappere meisjes en vrouwen in Iran te steunen die opkomen voor hun rechten. Het is duidelijk dat er in Iran op dit moment verschrikkelijke dingen gebeuren en dat er dringend actie nodig is om deze mensenrechtenschendingen tegen te gaan. Het is nu te hopen dat het Iraanse volk de langste adem heeft en weet af te rekenen met de ayatollahs.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten