ft6x6q1wiaec 8p

Mondkapjesdeal Van Lienden blijft VWS geld kosten door dwangsom

Politiekjul 18 2022, 13:24
Geld van de hardwerkende Nederlander uitgeven om je smerige zaakjes geheim te houden. De mondkapjesdeal van Hugo de Jonge met Sywert van Lienden blijft de burger geld kosten. Dit past weer helemaal in het rijtje van de vele mislukkingen in de twaalfjarige regeerperiode van premier Mark Rutte.
Het departement volhardt in haar weigering om openheid van zaken te geven. VWS kiest ervoor om de opgelegde dwangsommen te betalen volgens de Volkskrant.  De rechtbank van Amsterdam had in januari al geoordeeld dat het ministerie het WhatsAppverkeer en andere communicatie van ex-minister Hugo de Jonge en andere VWS-kopstukken over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden vrij moeten geven aan de Volkskrant. De rechter vond bij deze zaak het ‘journalistiek belang’ de doorslag geven.
Het niet naleven van de rechterlijke uitspraak kost het ministerie 100 euro per dag. Inmiddels staat de teller daardoor op 15.000 euro, het maximumbedrag. De krant kan nu bij de rechter gaan aankloppen voor een nieuwe, hogere dwangsom. Er staan voor de Volkskrant geen andere opties open om het departement te dwingen om openheid van zaken te geven.
Het is bizar dat het ministerie van Financiën eerder wel de WhatsAppberichten over de mondkapjesdeal met Van Lienden en zijn zakenpartners openbaar heeft gemaakt. Welke zaken zijn er besproken die het daglicht niet mogen zien. Het oude departement van Hugo de Jonge, de minister van dwang en drang, werpt zo wel de verdenking van corruptie op bij de huidige minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Deze gang van zaken past perfect in de Rutte doctrine.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten