asielzoekers

Nederland dreigt in asielcrisis maatschappelijk ontwricht te raken

Politiekjan 27 2023, 15:00
Nederland staat op het punt van een maatschappelijk ontwrichtende asielcrisis, zo waarschuwen interne stukken van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de immigratiedienst IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze instanties vrezen dat er een groter tekort aan opvangplekken zal ontstaan dan vorig jaar, waardoor er meer gelukszoekers op straat zullen belanden.
Volgens interne berekeningen van het COA zal het tekort aan opvangplekken elke maand met duizenden oplopen. Al binnen enkele weken zullen er voor een paar duizend asielzoekers geen opvangplek meer beschikbaar zijn. Dit zal leiden tot ongeregistreerde vreemdelingen die door het land zwerven en overlast veroorzaken, vooral in grote steden.
Staatssecretaris Van der Burg zegt tegen de NOS niet te schrikken van de situatie, maar erkent dat er een tekort aan opvangplekken is en dat er hard aan het werk moet worden gegaan. Hij wijst erop dat er wordt gesproken met gemeenten over het verlengen van afspraken voor tijdelijke noodopvang en dat er gezocht wordt naar nieuwe locaties voor grootschalige opvang.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Echter, veel betrokkenen vinden dat de staatssecretaris de situatie onderschat en ongeschikt is voor deze functie. De situatie is alarmerend en er moet snel actie worden ondernomen om een maatschappelijk ontwrichtende asielcrisis te voorkomen. Het is van groot belang dat er snel een asielstop wordt ingevoerd, voordat het te laat is. Zo wordt gevreesd dat al binnen enkele weken voor een paar duizend asielzoekers geen opvangplek meer beschikbaar is en dat zij op straat belanden. Ongeregistreerde vreemdelingen zullen dan door het land zwerven en met name in grote steden voor overlast zorgen. Dit moet worden voorkomen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten