shutterstock 1703999134

Nederland koerst in het najaar af op een nieuwe lockdown!

Politiekapr 25 2022, 11:23
Onze beleidsbepalers zijn er niet goed in om te leren van fouten uit het verleden. Zo zien zij de urgentie niet om alvast maatregelen te nemen om een lockdown door een Coronagolf in het najaar te voorkomen. Onbegrijpelijk een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen.
Veel mensen hebben het Corona hoofdstuk inmiddels afgesloten. Men geniet nu weer volop van de vrijheden die we voor de pandemie hadden. Dit kan in het najaar zomaar anders zijn. In de Tweede Kamer zijn hieromtrent al bezorgde geluiden te horen. Het kabinet heeft een beleidsagenda pandemische paraatheid opgesteld maar wat dit concreet inhoudt weet niemand. Vandaag in het AD zegt de fractievoorzitter Attje Kuiken van de PvdA daar het volgende over: ''Daar wachten we al sinds januari op. Zo is nog niets geregeld om de kerstvakantie eventueel te verlengen om virusverspreiding te vertragen. Zoiets heb je niet in een maand rond.” Ook de VVD ziet dat er ‘concrete handvatten’ ontbreken. 
Ook medici maken zich zorgen over de toekomstige aanpak van het kabinet bij een nieuwe coronagolf. ''Het is evolutionair onwaarschijnlijk dat er een variant komt die veel ziekmakender is dan omikron. Met omikron lijkt het coronavirus hard op weg naar het snotneusvirus dat andere coronavirussen ook zijn. Maar een variant die zich minder aantrekt van onze bestaande afweer kan weer voor flinke problemen zorgen, zeker bij kwetsbare mensen, zelfs als ze zijn gevaccineerd.”, concludeert viroloog en OMT-lid Menno de Jong (Amsterdam UMC). De capaciteit van het aantal bedden op de IC had allang verhoogd moeten zijn. Armand Girbes, ic-hoofd van Amsterdam UMC is het hier mee eens; ''Covidzorg is geen rocket science. Als je die zorg niet in elk afzonderlijk ziekenhuis optuigt, maar concentreert, is dat efficiënter. Daarmee kun je de reguliere zorg toegankelijker houden en zijn brede maatschappelijke maatregelen minder snel nodig.”
Niemand zit weer op een lockdown te wachten laat deze noodkreten daarom een wake-up call zijn voor het kabinet. Helaas blinkt de ministersploeg van Rutte niet uit in daadkracht. Dit belooft niet veel goeds.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten