provinciehuis vergaderzaal

Onderhandelingen voor nieuwe coalitie in Noord-Brabant klappen: Stallendeadline voor boeren struikelblok in onderhandelingen

Politiekjun 16 2023, 14:00
De hoop op een nieuwe coalitie in de provincie Noord-Brabant lijkt momenteel ver weg. John Frenken, fractievoorzitter van BBB, heeft op vrijdagochtend aangekondigd dat de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie zijn mislukt. Het struikelblok blijkt de stallendeadline voor boeren te zijn.
De achterban van BBB kan op meerdere punten niet instemmen met het voorgestelde bestuursakkoord, dat aanstaande maandag gepresenteerd zou worden. Hoewel er aanvankelijk overeenstemming leek te zijn, beweren andere partijen dat BBB donderdag op afspraken is teruggekomen. Volgens BBB hebben de betrokken partijen (BBB, VVD, PvdA, GroenLinks) geen overeenstemming kunnen bereiken over het breekpunt van BBB, namelijk de stallendeadline. "BBB kan niet akkoord gaan met een maatregel die juridisch geen stand houdt en die niet heeft kunnen voorkomen dat heel Noord-Brabant dit voorjaar werd getroffen door stikstofbeperkingen. Deze maatregel is praktisch gezien ook onrealistisch en onhaalbaar, terwijl er alternatieven beschikbaar zijn", aldus Frenken.
De huidige stallendeadline staat gepland voor juli 2024, waarbij alle melkveehouders verplicht worden om emissiearme stalvloeren te hebben. Dit zou aanzienlijk moeten bijdragen aan het verminderen van stikstofuitstoot. BBB heeft sinds de provinciale verkiezingen duidelijk gemaakt dat deze deadline van tafel moet. In een persbericht benadrukt BBB dat ze niet opgeven en nodigen ze de Staten uit om gezamenlijk tot een stabiel en breed gedragen college te komen. "Gisteravond hebben we besloten om de onderhandelingen te beëindigen, rond elf uur. We zullen later meer duidelijkheid verschaffen."
Bij de verkiezingen in Noord-Brabant behaalde de BoerBurgerBeweging (BBB) een indrukwekkende overwinning met maar liefst 11 zetels, waarmee ze de grootste partij in Brabant werden. De VVD volgde als tweede grootste partij met 9 zetels, terwijl GroenLinks 5 zetels wist te behalen.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten