pieter omtzigt 9o1a6912

Ophef rond Marjolein Faber géén issue voor Omtzigt: "We gaan mensen geen uitspraken laten terugnemen"

Politiekjun 16, 18:00
In de aanloop naar de vorming van het nieuwe kabinet is er veel te doen geweest rondom de kandidaat-minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber van de PVV. Linkse politici en media hebben haar bekritiseerd vanwege eerdere uitspraken over 'omvolking'. NSC-leider Pieter Omtzigt heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat hij zich géén zorgen maakt over haar toekomstige gedrag als minister.
Het woord 'omvolking', dat Faber in het verleden gebruikte, heeft voor veel ophef gezorgd bij de linkse kerk. Dit heeft de PVV'er in haar hoedanigheid als onderdeel van de (grootste) oppositiepartij gemaakt. Los van het feit dat het een doodnormale term is en een theorie die – net als alle andere onderwerpen – gewoon bespreekbaar moet zijn, bekleedt Faber straks als minister een compleet andere rol dan wanneer zij vanuit de oppositie het kabinet bekritiseert. De linkse politici die er met het huidige (demissionaire) kabinet een puinhoop van hebben gemaakt (kuch Rob Jetten) slaan nu óók stevige oppositie-taal uit.
Pieter Omtzigt heeft in een interview met Nieuwsuur benadrukt dat de uitspraken vab Faber "op geen enkele manier binnen het hoofdlijnenakkoord passen" en hij verwacht dan ook niet dat ze deze term zal gebruiken als zij toetreedt tot het kabinet.
De spanningen binnen de coalitiepartijen liepen eerder nog hoog op nadat VVD-leider Dilan Yesilgöz Faber als "geen onomstreden kandidaat" bestempelde. Dit leidde tot een crisisoverleg tussen de partijleiders. Uiteindelijk werd besloten dat Faber kandidaat-minister kan blijven, mede dankzij haar belofte om zich aan de afspraken van het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring te houden.

Er is commotie over mijn uitspraken die ik in het verleden heb gedaan als lid van de oppositie. Ook bij de fracties van VVD en NSC. Ik heb daar begrip voor.Als lid van het kabinet zal ik mij natuurlijk uiten binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring.

4.8K
Reply
Op Twitter/X reageerde Faber professioneel op de commotie: "Als lid van het kabinet zal ik mij natuurlijk uiten binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring." Deze woorden stelden Omtzigt gerust, die benadrukte dat het belangrijk is dat alle ministers zich houden aan de gemaakte afspraken.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Omtzigt benadrukte in Nieuwsuur dat hij geen ministers uitspraken uit het verleden zal laten terugnemen. Hij gaat ervan uit dat alle bewindslieden zich aan de afspraken zullen houden en respect zullen tonen voor de rechtsstaat. "We gaan mensen geen uitspraken laten terugnemen."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten