de dagelijkse standaard dh 00943

Peiling! BBB, VVD, GroenLinks/PvdA 25 zetels...

Politiekjul 16 2023, 9:45
Een interessante peiling deze week van Maurice de Hond. Want, zegt de bekendste peiler van ons land, als er vandaag verkiezingen gehouden worden, dan komen maar liefst drie partijen (of eigenlijk drie lijsten) uit op 25 zetels: de VVD, BBB én GroenLinks/PvdA. Maar er is iets interessants aan de hand. Als Pieter Omtzigt meedoet wordt alles namelijk anders.
De peiling is bijzonder veelzeggend: het bewijst namelijk dat het opstappen van Mark Rutte bij de VVD die partij bepaald geen windeieren legt. Ten opzichte van de vorige peiling heeft de VVD er namelijk vijf zetels bij gekregen. Daar heeft de partij niets voor hoeven doen. Nou ja, Rutte is geloosd en vervangen door Dilan Yesilgöz. That's it.
BBB heeft dus gepiekt maar is nu langzaam aan het terugvallen. Toch kan Caroline van der Plas nog de concurrentie aangaan met VVD én GroenLinks/PvdA. Gelukkig maar. Want hoewel BBB niet de mooie rechtse partij is waar veel mensen op hopen is BBB wel iets minder slecht dan die andere partijen. En ja, BBB kan in theorie een coalitie over rechts afdwingen. Sort of.
Hoe dan ook, de wisseling van de wacht bij D66 leeft die partij helemaal niets op. Sterker nog, daar verliezen ze een zetel (van 10 naar 9). De SP verliest er ook eentje. Het CDA komt op 7. JA21 - de partij waarvan Joost Eerdmans en Annabel Nanninga dachten dat ze wel even mainstream en veel groter dan FVD zouden worden - op 6, wat één virtueel zeteltje meer is dan FVD. De ChristenUnie staat nog maar op 4, DENK op 2, BIJ1, 50Plus én BVNL op 1.
Als het partijkartel het voor het zeggen houdt in Nederland wordt ons land totaal gesloopt. Hun knettergekke stikstofideeën worden dan werkelijkheid. De boeren worden weggejaagd. En rechtse media als DDS zullen verbannen worden. Wij moeten dit ten koste van alles voorkomen... maar dat kunnen wij alleen doen met jóúw steun. Doneer daarom via BackMe. Houd DDS in de lucht en help ons een vuist te maken tegen het kartel!
Met andere woorden, bij nieuwe verkiezingen gaat de Kamer gevormd worden door 17 nieuwe partijen. Tenminste, dat is hoe het er nú uitziet. Want als Pieter Omtzigt met een eigen lijst gaat dat mogelijk ook veranderen. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten