Pieter Omtzigt 9O1A6908

Pieter Omtzigt woest: 'Belastingdienst houdt stukken achter voor rechter. Burgers rechteloos'

Politiekjan 26 2023, 18:00
Onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt reageert geschokt en woedend op het recente nieuws dat de Belastingdienst in rechtszaken noodzakelijke informatie achterhoudt, zelfs voor de rechter. Volgens de wet moet deze informatie juist wel gedeeld worden.
RTL Nieuws heeft onderzoek gedaan en komt tot de onthutsende conclusie dat de Belastingdienst zich als een soort zelfbenoemde rechter gedraagt, die bepaalt wat de stukken van de zaak zijn. Advocaten bevestigen dit beeld. Door deze geheimzinnigheid, staan burgers al "1-0 achter" in rechtszaken waarbij de Belastingdienst betrokken is. Pas na heel lang getouwtrek komen ´álle relevante stukken naar boven... en soms zelfs dan niet. 
"In het kinderopvangtoeslagschandaal hield de belastingdienst constant stukken achter," reageert Pieter Omtzigt furieus op Twitter. "Gevolg: ouders, burgers waren rechteloos."
Hij wijst erop dat deze praktijken al eerder hebben geleid tot rechteloosheid voor burgers en vindt het onacceptabel dat de Belastingdienst dit recht zelf denkt te hebben. Want dat heeft de Dienst natuurlijk niet. De wet is hier heel duidelijk over: informatie moet vrijgegeven worden, documenten moeten gedeeld worden.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Omtzigt is ook ontstemd over de reactie van staatssecretaris Van Rij, die suggereert dat het nieuws niet groter gemaakt moet worden dan het is. Want jongens, oké, ja, de Belastingdienst wordt weleens op de vingers getikt. Maar hé, dat gebeurt heus niet elke keer.
Volgens Omtzigt betekent deze reactie dat de Belastingdienst en regering de ernst van de situatie nog steeds niet begrijpen... of zal het ze worst zijn? Want dat is natuurlijk ook een mogelijke verklaring voor dit soort gedrag. Dat het ze gewoon niet boeit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten