Screen Shot 2022 03 05 at 202300

Politiek rechts staat in vuur en vlam: om 20:00 gaan de NFT's van Thierry Baudet LIVE!

Politiekmrt 21 2022, 16:59
Heel rechts Nederland staat in vuur en vlam. Om 20:00 uur vanavond gaan de NFT's van Amsterdam Books, vanwege Thierry Baudets nieuwe boek Het Coronabedrog, namelijk live op de grootste NFT-openmarkt ter wereld, Open Sea. LET OP: Belangrijke updates onderaan dit artikel.
Afgelopen zaterdag was het al feest voor de 100 mensen die op de white-list waren gekomen. Nou ja, honderd mensen. Een paar slimmeriken hadden de mogelijkheid aangegrepen om meerdere wallets te registreren. Daardoor waren er dus minder dan 100 mensen - zeg ergens tussen de 80 en 90 - die op de lijst konden en (maximaal) 3 NFT's konden kopen via de speciale gesloten website.
Leuk, want die whitelist was in een paar minuten vol. Ook daarna bleef het bijzonder actief in de Telegram-groep van de NFT's.
Momenteel zijn er nog maar een paar uur te gaan voor de hele NFT-verkoop live gaat voor het grote publiek. Baudet kondigde dat zelf aan op Twitter... en de Telegram-groep ging vervolgens van 200 leden naar rond de 500. In slechts een minuut of vijftien tijd. Dat duidt natuurlijk op veel interesse.

Baudet vs. Schwab

En dat is niet zo gek. NFT's zijn tegenwoordig namelijk echt een rage. Het design van de NFT's is ook echt leuk. Het thema is: Baudet vs. Schwab. Stuk voor stuk draaien ze er dus om dat Baudet het opneemt tegen WEF-führer Klaus Schwab.
Natuurlijk was er ik als de kippen bij. Op Twitter deelde ik al één van de NFT's:
https://twitter.com/MichaelvdGalien/status/1505309667915976707
Voor iemand roept, "HAHAHAHA JE DEELT JE NFT NU KAN IEDEREEN EM DOWNLOADEN!" Ten eerste: dit is een lage resolutie. Ten tweede staat het eigendom natuurlijk geregistreerd op de naam van degene die de NFT heeft. Het is mijn NFT. Ten derde zijn de locked content voordelen wat de NFT echt waarde geven: toegang tot een wijnproefavond met Thierry, een meet and greet, een filosofische avond met Freek Jansen, een libertarische verlichtingsavond met Michael van der Galien, een gesloten Telegramgroep met FVD-kopstukken, en ga zo maar door. Dat krijg je allemaal bij het eigendom van een NFT. En dat is de echte waarde ervan; niet alleen (of zelfs maar vooral) het design, maar de zogenaamde utilities.
Geen wonder dus dat het stormliep op de whitelist en ook nu op de Telegram-groep.

2.000 NFT's

De NFT's kunnen vanavond dus door iedereen gekocht worden. Dat kan op de website Open Sea. Hier is de officiële pagina aldaar (UPDATE: zie update onderaan, ze zijn gecensureerd op OpenSea. Wat je daar momenteel ziet is dus nép. UPDATE II: ze staan er wél weer op!). Ook kunnen de NFT's gekocht worden via de website die Amsterdam Books van Baudet daar zelf voor heeft opgezet. Bij Open Sea betaal je via Ethereum (WETH volgens mij), en op de website van AB zelf met MATIC. Dat zijn cryptocurrency. (UPDATE: ZIE BELANGRIJKE UPDATES ONDERAAN DIT ARTIKEL) (UPDATE: er staan ook flink wat NFT's te koop op Rarible.com)
Al met al zijn er 2.000 NFT's (maximaal) beschikbaar. Als dat aantal verkocht is worden er niet meer bijgemaakt. De enige manier om dan nog een NFT te bemachtigen is door er eentje te kopen van iemand die er vroeg bij was. Dat is altijd mogelijk, maar is in potentie wel duurder (bij een grote vraag, want het is het systeem van de vrije markt, voordeel kan ook zijn dat het goedkoper kan zijn als de vraag gering is); dat is immers hoe er winst gemaakt kan worden op NFT’s.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Vanaf 20:00 staan de NFT's dus live en kunnen ze gekocht worden. De interesse is, blijkens de aanmeldingen op Telegram, significant. Die mensen willen er zo snel mogelijk bij zijn; ofwel om te genieten van de voordelen van eigenaarschap dan wel als een investering... of allebei. Want ja, je kan natuurlijk meer dan 1 NFT te kopen. Ik bezit er bijvoorbeeld drie. Eén voor mezelf, en de andere twee zal ik, is de bedoeling, op een later moment en hopelijk met winst verkopen op de open markt als er goede vraag naar is.*
UPDATE II: ze staan weer te koop op OpenSea. De instapprijs is daar op het moment van schrijven 0.03 ETH, wat een beetje lager is dan de oorspronkelijke (en nog steeds huidige) prijs van Amsterdam Books zelf (die is 0.043 ETH of 85 MATIC). Ook op andere locaties zoals Rarity zijn de NFT's (weer) verkrijgbaar. De technische problemen zijn opgelost. Denk er zoals altijd om dat de uitgever daadwerkelijk Amsterdam Books is. Zie hieronder de eerste update over de oorspronkelijke censuur/technische issues en meer opmerkingen over NFT's. Zoals ze in die wereld zeggen: zorg er wel altijd voor dat je DYOH. Dat staat dan voor: Do Your Own Homework. En sommige experts zeggen: laat het eerst altijd je doel zijn om bij de community te horen en pas daarna om (al dan geen winst) te maken op lange termijn. De zogenaamde utilities staan dus voorop, mogelijke winst moet daarna pas komen.

UPDATE: Censuur

Het is ongelooflijk maar zelfs hier zien we censuur. OpenSea heeft de verkoop aldaar al heel snel weggehaald, terwijl er nog heel veel te koop waren. Het goede nieuws is dat mensen die een NFT hebben gekocht dat eigendom natuurlijk niet verliezen; het zit veilig op de blockchain. Zoals ik het begrijp gaan ze nu kijken hoe de NFTs verhandeld kunnen worden (dan wel voor de prijs van Amsterdam Books zelf, dan wel op doorverkoopbasis voor een hogere óf lagere prijs afhankelijk van de vraag. Want als de vraag hoog is stijgt de prijs, maar als de vraag laag is zal de prijs dalen en dus resulteren in verlies, zoals het met alles werkt in de open markt, dat is een voordeel én een nadeel van dit systeem) op andere websites want OpenSea is er slechts één: dus dan komen ze daar straks ook weer te koop te staan en mensen met meer dan eentje kunnen daar dan later hopelijk doorverkopen als ze dat willen.
Natuurlijk is het belangrijk om te wachten op officiële aankondigingen van Amsterdam Books zodat je niet per ongeluk een imitatie-NFT koopt als je graag bij de NFT-community van Amsterdam Books wil horen, maar echt alleen het echte werk van Amsterdam Books zelf. Let dus goed op! Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat NFT-eigenaren ondertussen al wél gebruik kunnen maken van de 'utilities.' Zo is er al een gesloten Telegram-groep gecreëerd en worden er ook plannen ontwikkeld voor de evenementen zoals een wijnproefavond met Thierry (en nog meer dingen, aldus de organisatie!) voor NFT'ers. Het belangrijkste is natuurlijk dat de NFT-eigenaren samen een community kunnen beginnen te vormen, want dat is het allermooiste aan dit hele concept; dat mensen met gelijkgestemde ideeën samen kunnen werken en samen kunnen optrekken.
Als alles straks weer goed werkt kunnen de NFT's gekocht worden via de eigen website en (nu of later) via de andere handelwebsites. De voordelen van het halen van de eigen site is dat a) die site niet gecensureerd kan worden en b) dat je het voor een vast bedrag koopt. De voordelen van het kopen op een open markt / website is dat je daar vaak een design van de NFT kunt kiezen, en dat hoewel de prijs fluctueert, dit ook betekent dat je mogelijk goedkoper uit kunt zijn (maar mogelijk ook duurder) dan de oorspronkelijke prijs, afhankelijk van de vraag. Houd daarvoor dus Amsterdam Books in de gaten, voor de aankondiging. AB liet ook al weten dat als het een succes wordt - dus als de vraag groot is, veel mensen kopen omdat ze bij de gemeenschap willen horen die gevormd wordt rond de NFT's - er door wordt gegaan met het uitgeven van NFT's bij andere boeken. Let op: houd de Twitter van AB zelf in de gaten voor officiële aankondiging over wat er gebeurt als de technische problemen van dit experiment (het is voor het eerst volgens mij dat een Nederlandse boekenuitgever dit doet) eenmaal opgelost zijn.
* Of anders weggeven aan mensen die het niet konden kopen om wat voor reden dan ook maar waarvan ik weet dat ze hart voor de goede zaak hebben. Want je kunt natuurlijk niet zeker weten dat een NFT daadwerkelijk in waarde stijgt (het kan ook dalen)... maar je weet wél zeker dat een FVD-kiezer of -sympathisant de utilities zoals hierboven genoemd erg kan waarderen. Community first! Sterker nog, binnenkort zullen ik 5 lezers die graag een NFT willen bemachtigen maar er de financiën gewoon niet voor hebben een NFT géven. Daarover later meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten