de dagelijkse standaard dh 00947

Politieke spanningen tussen CDA en coalitiepartners kunnen deze zomer escaleren: "We zijn bereid om te vallen, het is erop of eronder"

Politiekjun 10 2023, 14:30
Het CDA houdt rekening met vroege verkiezingen en er heerst twijfel over de rol van Wopke Hoekstra als partijleider. Het AD meldt dat prominente leden van het CDA hierover gesproken hebben. Hoewel een andere leider mogelijk verstandig zou zijn voor het electorale succes van de partij, zou dit betekenen dat opnieuw een partijleider aan de kant geschoven wordt.
Er zou wel eens een zomer vol politiek gedoe kunnen plaatsvinden tussen het CDA en haar coalitiepartners. Het AD tekent op dat het CDA de komende weken de confrontatie met haar coalitiepartners aan zou kunnen gaan, indien nodig. Mocht het kabinet vallen, dan sluit men een wisseling van de partijleider niet uit. "Ik denk niet dat Wopke het nog een keer moet doen", zegt een lid van het CDA. "We zijn bereid om te vallen, het is erop of eronder", klinkt het vanuit de top van de partij.
Met name de weken voorafgaand aan het zomerreces, dat begin juli van start gaat, zullen van cruciaal belang zijn. Stikstof en asielmigratie staan hoog op de agenda en zijn gevoelige dossiers waarin het CDA soms lijnrecht tegenover de andere regeringspartijen staat. Het is niet uitgesloten dat het kabinet Rutte IV valt. Volgens de CDA-leden hoeft men niet ten koste van alles vast te houden aan de regeringsperiode tot de verkiezingen van maart 2025, zo meldt het AD.
De recente onthullingen van Nieuwsuur over de verkenners die destijds hebben geprobeerd om voormalig CDA-lid Pieter Omtzigt snel een 'functie elders' toe te bedelen, dragen niet bij aan het kalmeren van de situatie. Het CDA blijft geconfronteerd worden met uitdagende en moeilijke situaties, waardoor het herstellen van de rust en het vertrouwen een uitdaging blijft.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten