de dagelijkse standaard dh 01079

Caroline van der Plas (BBB) vraagt spoeddebat aan na onthullingen van Nieuwsuur: "Omtzigt is nog dieper beschadigd dan we dachten. Schandalig!"

Politiekjun 10 2023, 13:30
Uit een recente reconstructie van Nieuwsuur blijkt dat de verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) zich vanaf het begin van de formatie in 2021 zorgen maakten over het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Zij zagen hem als een potentieel probleem en een risico voor de stabiliteit van een toekomstig kabinet. Deze onthullingen, gebaseerd op achtergrondgesprekken en documenten, werpen een nieuw licht op de gebeurtenissen rondom de formatie.
Op 25 maart, slechts een week na aanvang van hun verkenningstaak, werden Jorritsma en Ollongren gedwongen om hun opdracht terug te geven nadat Ollongren werd gefotografeerd met een notitie waarop stond: "positie Omtzigt, functie elders". Dit leidde tot grote opschudding, omdat zowel premier Mark Rutte als de verkenners aanvankelijk ontkenden dat er over Omtzigt was gesproken. Het voortbestaan van Rutte als premier hing aan een zijden draadje, maar hij overleefde uiteindelijk het nachtelijke debat op 1 april.
Verkenners worden normaal gesproken aangesteld om gesprekken te voeren met de fractievoorzitters en hun visie op de verkiezingsuitslag te peilen. Echter, uit de reconstructie blijkt dat Jorritsma en Ollongren al vanaf het begin Omtzigt als een potentieel obstakel zagen. Op hun tweede werkdag vroegen ze zelfs om meer tijd voor hun opdracht in een vertrouwelijk gesprek met Kamervoorzitter Khadija Arib. Ze wilden afwachten of Omtzigt meer voorkeursstemmen zou krijgen dan CDA-leider Wopke Hoekstra, aangezien de officiële uitslag op dat moment nog niet bekend was.
In een vertrouwelijk document staat vermeld dat Jorritsma tijdens het gesprek met Arib uitgebreid sprak over de positie van Omtzigt en hem als een probleem bestempelde dat onhoudbaar zou zijn. Arib weigerde echter om het verzoek om uitstel in te willigen, omdat ze het ongepast vond om zo vroeg in het formatieproces over individuen te praten. Opvallend genoeg maakten de verkenners in hun eindverslag van 26 maart geen melding van dit gesprek. Tijdens het debat op 1 april hebben ze ook verzuimd te vermelden dat de positie van Omtzigt uitvoerig besproken was.
Inmiddels heeft BBB-leidster Caroline van der Plas een spoeddebat aangevraagd en spreekt er via Twitter schande van. "Heb meteen debat aangevraagd. Omtzigt is nog dieper beschadigd dan we dachten, Kamer is voorgelogen. Schandalig!" Aldus van der Plas.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten