pieter omtzigt 9o1a6893

Pieter Omtzigt: 'Beslissingen worden genomen door lobbyisten en ministers, niet meer in de Tweede Kamer'

Politiekmei 27 2023, 9:00
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vindt de grondwet eigenlijk niet meer goed genoeg is voor deze tijd. De Grondwet, schrijft hij in een opiniestuk voor De Telegraaf, eigenlijk zelfs "versleten en uitgehold." Hoe dit komt? Nou, onder mee doordat besluiten "niet meer netjes in het parlement of in de Treveszaal worden genomen, maar dat de ministers in het Catshuis of aan tafel met lobbyisten bepalen welke richting Nederland op gaat."
Met andere woorden, volgens deze man - die jarenlang een echte insider is geweest van machtspartij CDA - klopt wat wij 'wappies' zeggen inderdaad: besluiten worden aan achterkamertafeltjes genomen. En dat niet alleen, nee, die beslissingen worden genomen met lobbyisten erbij. Lobbyisten bepalen wat er gebeurt in ons land; niet de gewonze kiezer.
En er is meer. Want het andere grote probleem in onze 'rechtsstaat' en 'democratie' - kuch, ahem, proest, lach - is dat het parlementaire budgetrecht "uitgehold" is. "Formeel moet de regering eerst toestemming vragen aan het parlement voordat ze geld uitgeeft. Daar bestaat maar één uitzondering op: als de minister een ’rijksbelang’ ziet. Tijdens de coronatijd heeft de regering zo miljarden kunnen uitgeven buiten het zicht en de controle van de Tweede Kamer om," aldus Omtzigt.
Hier komt corona erbij. Want tijdens die crisis vond de staat het nodig om steeds weer gebruik te maken van dat 'rijksbelang.' Dat gebeurde in 2020 40 keer. In 2021? 59 keer. In 2022 was corona weg, maar wacht, er werd toch nog 34 keer van gebruik gemaakt. Waarom? Nou, zegt Omtzigt, "zo konden ’noodgevallen’ als de oorlog in Oekraïne, de gestegen energieprijzen en de noodopvang voor asielzoekers zelfs afgelopen jaar nog bekostigd worden zonder dat de Tweede Kamer nodig was."
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Met andere woorden, het democratische systeem wordt TOTAAL buitenspel gezet door dit kabinet. Dat zeggen wij gestoorde wappies niet alleen; Omtzigt zegt dat óók.
Het bewijst maar weer eens dat er grote problemen zijn in ons land; problemen die alleen opgelost kunnen worden als de hele regerende bende op zijn kop wordt gezet en de macht verliest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten