PvdA zet vol in op linkse eenwording: leden moeten mee in proces om met GroenLinks te fuseren

PvdA zet vol in op linkse eenwording: leden moeten mee in proces om met GroenLinks te fuseren

In een email aan de leden van haar partij laat PvdA-voorzitter Esther Mirjam Sent weten dat het bestuur die leden wil betrekken bij 'de linkse samenwerking' de komende maanden en jaren. Want ja, de PvdA wil op dat gebied veel verder gaan. Niet zo gek natuurlijk, want de echt linkse partijen staan er in de peilingen in hun eentje nog altijd heel triest voor.

De PvdA wil de komende tijd vol inzetten op een hechte samenwerking op links. Wat wil zeggen: met de groene communisten van GroenLinks. Dat laat partijvoorzitter Esther Mirjam Sent weten in een email aan partijleden.

"Nadat we de afgelopen maanden hard gewerkt hebben aan de campagne willen we de komende tijd het gesprek over linkse samenwerking intensiveren, met als stip aan de horizon de volgende Tweede Kamerverkiezingen," aldus Sent. "Want de toekomst van sociale en progressieve politiek vraagt om overdenken, naar elkaar luisteren en gedachten scherpen. De komende maanden willen we dat in een gestructureerd proces doen."

"Voorop staat dat we een open proces organiseren. Het proces is een verkenning waarin alle smaken mogelijk zijn, en die smaak bepalen we samen als leden. Om te ontdekken wat wijzelf vinden op dit onderwerp. En niet onbelangrijk: wat andere linkse partijen vinden," stelt ze ook nog.

Daarom "organiseert [het partijbestuur] komende half jaar een reeks gesprekken met de leden. Over welke vormen van linkse samenwerking voeren we het debat?" gaat ze verder. "Welke inhoudelijke inzet vinden we wenselijk? Wat willen we de komende tijd al concreet gaan doen?"

"Wat betekent dat voor onze lokale, provinciale, landelijke en Europese fracties en partijorganisaties? Deze gesprekken voeren we zowel onderling als met GroenLinks," legt Sent vervolgens uit. Daarbij merkt ze op dat "andere progressieve partijen" ook om input worden gevraagd.

Afijn. Als dat eenmaal klaar is moet er natuurlijk een commissie komen om een "beginselmanifest" te schrijven. Is dat klaar, dan is het aan de leden om daar een mening over te geven... en ja, dan zal de partij - met de leden - ruim voor volgende Tweede Kamerverkiezingen knopen doorhakken.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

Wie had dit 15 jaar geleden durven dromen, zeg, dat de PvdA er werkelijk van overtuigd zou zijn in 2022 dat de enige manier om nog ietwat relevant te blijven een linkse fusie zou zijn? In die tijd was de partij enorm groot. Wim Kok, Wouter Bos, Diederik Samsom... Het waren stuk voor stuk rode populisten, maar man, ze hadden leiding over een partij van 40+ zetels. Nu kan de PvdA daar niet eens meer van drómen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
GroenLinks Tweede Kamer PvdA

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties