geert wilders 9o1a6632

PVV-leider Wilders roept op tot onmiddellijk aftreden van premier Rutte na schokkend rapport over Groningse gaswinning

Politiekfeb 24 2023, 19:00
De reacties uit de Tweede Kamer op het rapport van de enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen zijn hard. Veel partijen nemen het woord 'ereschuld' over en concluderen dat de overheid Groningers niet heeft beschermd en gefaald heeft in het waarborgen van hun veiligheid en gezondheid. PVV-leider Wilders roept premier Rutte op om zijn hoofd te buigen voor de Groningers en af te treden.
In een reactie aan de NOS laat Geert Wilders weten dat het rapport van de enquêtecommissie zodanig schokkend is dat premier Mark Rutte per direct op moet stappen. “Er is maar een persoon die constant aanwezig was vanaf de grote beving in 2012 tot vandaag. Hij had veel eerder in moeten ingrijpen.” Aldus Wilders.
Premier Mark Rutte vindt het begrijpelijk dat Groningers boos en verdrietig zijn en zich in de steek gelaten voelen. Rutte sprak verder van een zwaar rapport en gaf aan dat hij het ruim 1900 pagina's tellende boekwerk nog niet heeft gelezen. Rutte wilde nog niet ingaan op nadere vragen over mogelijke politieke consequenties en vroeg daar begrip voor.
Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw gaf eerder aan dat het kabinet eind april met een inhoudelijke reactie komt. Volgens Rutte tonen de conclusies aan dat er werk aan de winkel is. Hij hoopt iets van vertrouwen terug te winnen en benadrukte dat het rapport ook hem persoonlijk hard raakt.
Het rapport van de parlementaire enquêtecommissie richt zich op de gaswinning in Groningen en de gevolgen daarvan voor de inwoners. Uit het rapport blijkt dat de gaswinning heeft geleid tot aardbevingen en grote schade aan huizen en gebouwen. De Groningers voelen zich in de steek gelaten door de overheid en hebben jarenlang te maken gehad met onzekerheid en angst.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten