Renske Leijten (SP) wil ACTIE: 'De RIJKSRECHERCHE moet worden ingezet' tegen het kabinet

Politiekmei 25 2023, 11:00
Het lijkt wel alsof Renske Leijten, Kamerlid voor de SP, is geboren met een loep in haar hand, want waar ze ook gaat, ze is altijd op zoek naar de waarheid. Afgelopen week bleek ze weer eens de meest efficiënte speurneus van de Tweede Kamer. Tijdens het laatste debat over de Toeslagenaffaire pakte ze de leugenaar Rutte keihard aan, met een scherpzinnigheid die ons allen doet afvragen: zou ze een geheime opleiding hebben gevolgd bij Sherlock Holmes zelf?
Je ziet het voor je, nietwaar? Een week voor het debat, zat Leijten nog optimistisch aan haar ontbijttafel, met de krant in haar handen en een zonnige glimlach op haar gezicht. Ze was vast van plan om in de kamer positieve noten aan te slaan, misschien zelfs een grap of twee. Maar oh, hoe de tijden veranderden toen er nieuwe documenten opdoken. Het lijkt erop dat het kabinet nog harder en langer heeft gelogen dan we allemaal dachten. Het is alsof ze deelnamen aan een hardloopwedstrijd van leugens, waarbij ze erop gericht waren om hun persoonlijke records te verbreken.
Dus wat deed onze heldin? Ze trok haar detectivehoed aan, zette haar magnifieke loep op het nieuwe bewijs en viel Rutte in de kamer frontaal aan. Ze sprak de bittere woorden uit die we allemaal dachten: dat het Rutte eigenlijk gewoon niet interesseert. Toeslagengezinnen die niet geholpen worden? Voor Rutte is het net zo min boeiend als het weerbericht van vorige week. Documenten die na drie jaar opduiken? Ach, een kleine bureaucratische hapering, nietwaar?
Leijten legde duidelijk uit dat deze houding niet alleen een schande is, maar ook volstrekt onacceptabel. Het is alsof ze Rutte uitnodigde voor een potje 'Waarheid of Consequentie' en hij koos consequent voor de consequentie. Ze sloot haar betoog af met een oproep aan de D66-Kamervoorzitter Vera Bergkamp om de Rijksrecherche in te zetten. Want als je de waarheid niet kunt achterhalen, kun je altijd nog een leger aan detectives sturen.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Er zit iets bewonderenswaardig in hoe Leijten haar vinger op de zere plek legt. Hoe ze zonder vrees de leugens en het gebrek aan interesse van het kabinet aanpakt. Misschien komt dat door haar geheime training met Sherlock Holmes. Of misschien komt het gewoon door het feit dat ze daadwerkelijk om mensen geeft. In welk geval ook, laten we hopen dat haar loep nog vele jaren helder blijft, zodat ze kan blijven zoeken naar de waarheid die ons kabinet zo graag voor ons verborgen houdt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten