160411 plasterk university of amsterdam overeu2016nl 26375372295

Ronald Plasterk nieuwe verkenner: 'Hij en Wilders hebben een vertrouwensband opgebouwd op Bonaire'

Politieknov 28 2023, 10:30
Vanaf vandaag is het aan Telegraaf-columnist en oud-PvdA-bewindsman Ronald Plasterk om te kijken of het mogelijk is om een kabinet Wilders I in elkaar te knutselen. Volgens Wouter de Winther is dat een logische keuze van Geert Wilders, hoewel Plasterk natuurlijk een PvdA'er is. "Ze zijn afgelopen juli elkaar tegengekomen op Bonaire. Daar is kennelijk iets ontstaan," aldus de Winther maandagavond bij Op1.
Gom van Strien is vertrokken als verkenner. Dat is jammer, maar het is niet anders. Hij had Geert Wilders niet geïnformeerd over het feit dat er klachten van fraude tegen hem zijn ingediend bij het OM. Wilders had dat dus niet kunnen weten. Meer is het niet. Natuurlijk hebben ze er bij NRC Handelsblad van genoten dat ze Van Strien en Wilders zo'n gevoelige tik hebben kunnen geven. Maar dat betekent niet dat Wilders I voorbij is.
Sterker nog, het project om Wilders I in elkaar te zetten gaat stug door. Daarom is Ronald Plasterk vanaf vandaag verkenner. Plasterk is columnist voor De Telegraaf, oud-bewindsman, en natuurlijk PvdA'er. Als zodanig zou je kunnen zeggen dat zijn aanstelling verrassend is. De Winther denkt daar anders over.
Ten eerste is Plasterk natuurlijk een man die al heel lang kritisch is op de PvdA, op het partijkartel zelf, en zelfs op de uitgangspunten van het kartelbeleid op een heel scala aan onderwerpen. Van immigratie tot klimaat, en van stikstof tot Woke. Als je dan een oud-politicus neemt voor deze rol, dan is Plasterk een goede keuze.
Daarnaast is Plasterk tegenwoordig een vertrouwenspersoon voor Wilders. Dat zei Wouter de Winther in ieder geval gisteravond bij Op1. "We kennen Ronald Plasterk... Ik ken hem als iemand die ook buiten de gebaande paden durft te denken en ook niet de eigen club uit de wind houdt," aldus De Winther. "Wat volgens mij de bedoeling is geweest van Wilders... is dat hij enigszins een vertrouwensband met hem heeft opgebouwd. Ze kennen elkaar natuurlijk al lange tijd, omdat ze alle twee in het Haagse metier werkzaam waren, maar ze zijn afgelopen juli elkaar tegengekomen op Bonaire waar ze allebei op vakantie waren."
Daar zou dan een gesprek zijn geweest tussen beide heren (en hun echtgenotes), tijdens een lekker diner. "Daar is kennelijk iets ontstaan," zegt De Winther, waardoor Wilders op het moment dat hij een nieuwe verkenner nodig had dacht: "We gaan Ronald vragen."
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS vinden we het tijd voor een frisse wind in Den Haag. Het is aan Plasterk om daar vorm aan te geven. Steun jij ons geluid? Help ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons te strijden tegen het partijkartel, tegen het mediakartel, en vóór Nederland!
Belangrijk is om daarbij te onthouden dat Wilders niet elke dag nieuwe mensen ontmoet. Dat kan hij niet. Daar wordt hij te streng voor beveiligd, legde De Winther ook nog uit. Als hij dus iemand als Plasterk ontmoet, en als het klikt tussen de twee, ja, dan kan dat heel significant voor hem zijn.
Logisch dus dat Plasterk nu gevraagd is om de boel te gaan verkennen. Zeker als je meeneemt dat hij in Den Haag zelf een bekende is, hij is twee keer minister geweest, en kent alle topspelers. Eigenlijk had hij eerste keuze moeten zijn. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten