kaag

Sigrid Kaag dolblij met christelijke en islamitische liefde in Ramadan: "Inspirerend"

Politiekapr 13 2022, 17:34
D66-leider en vicepremier Sigrid Kaag vindt het fantastisch dat moslims en christenen elkaar - aldus de NRC - opzoeken omdat Ramadan en Pasen dit jaar in dezelfde periode vallen. "Inspirerend," noemt ze het dat de twee religieuze groepen met elkaar gaan eten als de vast erop zit.
Het NRC Handelsblad heeft een artikel geschreven over het cultuurcentrum MAQAM in Amsterdam, waar moslims en christenen blijkbaar samen komen. Ze eten met elkaar, drinken met elkaar, praten met elkaar, en wisselen van gedachten. Dat eten doen ze bij de iftar, dus als het ramadanvasten voor de dag erop zit voor moslims. Volgens het NRC is dit nou juist zo leuk omdat christenen nu óók vasten.
Met "christenen" bedoelt de krant natuurlijk katholieken. En het vasten van de katholieken lijkt natuurlijk in bijzonder weinig opzichten op dat van de islamitische vastenperiode. Het is wat minder dit en wat minder dat. Het Ramadanvasten - neem dit maar aan van iemand die het (soms) doet - is echt een stapje lastiger. Dit is vásten. En niet 'het jezelf iets minder prettig maken dan normaal' ... Maar dat geheel terzijde.
Hoe dan ook, Sigrid Kaag is bijzonder te spreken met dit initiatief in Amsterdam. Inspirerend, vindt ze het. Daar is ze echt van onder de indruk. Want religie kan "houvast bieden en inspireren."
Dan denk je natuurlijk: hoe kan ze dat nou zeggen? Haar partij is ronduit anti-christelijk. Oké, ja, D66 houdt wel van moslims. Maar christenen? Nou, die moeten heel ver blijven van die club.
Welnu, ik denk dat ik het antwoord weet. Want D66 heeft niets met échte christenen. Maar met de types die hierbij betrokken zijn? Ja, juist wel. Herman Koetsveld, predikant van de Westerkerk, zegt namelijk dat het hem vooral gaat om nadenken over wat hij ziet als 'grote kwesties.'
"Het slavernijverleden, klimaat, institutioneel onrecht. Die ongelijkheid werkt door, we hebben wat recht te zetten," aldus Koetsie.
Ah. Ja. Dat zijn het soort christenen waar D66 natuurlijk best iets mee kan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten