Lilian Marijnissen SP 9O1A6724

SP'er Lilian Marijnissen fileert nep-politiek: 'Ruzies zijn alleen voor de camera, daarna is het ouwe-jongens-krentenbrood'

Politieknov 26 2022, 12:45
De politiek is in vrijwel elk opzicht één groot toneelstuk. Dat zegt SP-leider Lilian Marijnissen in Trouw. Ze geeft daarbij het voorbeeld van Geert Wilders en Rob Jetten die los op elkaar gingen. Volgens haar dook de hele landelijke pers er bovenop, maar was het allemaal nep. "Zodra de camera uitgaat is het weer ouwe-jongens-krentenbrood," aldus de socialiste.
In het gesprek spreekt Marijnissen ook over de ruzies die er zijn met Forum voor Democratie. Die zijn, geeft ze duidelijk aan, echt - in zoverre dat het geen toneelstukje is vanuit FVD, wat natuurlijk precies het probleem is voor het partijkartel. Maar, zegt ze, in plaats van FVD'ers dan het woord te ontnemen of weg te lopen als kabinet moeten ze beschuldigingen aan hun adres gewoon "weerleggen."
Ja, maar het probleem is: dat willen ze niet alleen niet doen (ze denken dat ze baat hebben bij ruzie), maar ze kúnnen het ook niet, Lilian.
Vervolgens gaat het over andere ruzies in de Kamer. "Eerder waren er al andere ingestudeerde, politiek verdienmodel-achtige clashes geweest: Geert Wilders die Rob Jetten een ‘klimaatpsychopaat’ noemt, waarna de partijgenoot van Jetten, Jan Paternotte, Wilders uitmaakt voor de ‘bedrijfspoedel van Poetin," aldus Marijnissen. "Iedereen duikt er bovenop, maar het is gewoon een toneelstuk want zodra de camera uitgaat is het weer ouwe-jongens-krentenbrood."
Marijnissen ziet heel duidelijk dat de héle politiek meedoet aan dit spel - en de media ook. "Ik zou vanavond nog bij alle talkshows kunnen aanschuiven om te praten over de positie van Kamervoorzitter Vera Bergkamp of over de zoveelste bedenkelijke tweet van Gideon van Meijeren, maar als ik zeg dat ik het liever wil hebben over kinderen die in armoede opgroeien ben ik niet welkom meer! Ik zou er haast van gaan vloeken," zegt ze terecht.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het mooie is natuurlijk dat Marijnissen dingen zegt die critici van het partij- en mediakartel al jaren zeggen - maar die dan worden weggezet als 'wappies.' Ze bevestigt dat veel van wat je in de politiek ziet puur toneelspel is. En dat je in heel gevallen ziet dat de mensen die elkaar voor de camera's aanpakken, snel daarna vriendelijk lachend met elkaar door de coulissen lopen en een bakje doen met elkaar.
En ja, het mediakartel doet daar dus aan mee. Misschien is dat niet eens zo gek. Want niet alleen delen 'journalisten' de ideologie van het partijkartel, maar ze verdienen hun brood ook nog eens met het in stand houden van het toneel. Als zij steeds weer, elke dag, gaan schrijven dat alles nep is wat je ziet, dat de ruzie van te voren bekokstoofd is, etc. dan is dat niet goed voor hún kijkcijfers en oplage.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten