image3

Steeds meer doelgroepen stappen over naar cybercrime: BVNL trekt aan de bel

Politiekapr 07 2023, 10:00
Het aantal cybercriminaliteitszaken neemt toe en vormt een bedreiging voor de samenleving, aldus BVNL-Kamerlid Wybren van Haga. Hij pleit voor hogere straffen voor cybercriminelen en meer geld en mankracht voor de bestrijding van deze vorm van criminaliteit.
Cybercrime treft niet alleen burgers met bijvoorbeeld whatsappfraude en phishing, maar ook bedrijven met ransomware. Dit kan zelfs een risico vormen voor de nationale veiligheid. Het is dan ook zorgwekkend dat steeds meer doelgroepen, waaronder scholieren, zich richten op deze vorm van criminaliteit vanwege het makkelijke instapniveau, goede verdiensten en de relatief lage pakkans.
De Nationale Politie had eerder al aangegeven dat er meer geld en mankracht nodig is voor de bestrijding van cybercrime. De politie had daarvoor 325 miljoen euro extra gevraagd, maar slechts 26 miljoen euro gekregen. Volgens Van Haga is dit een druppel op een gloeiende plaat, omdat criminelen steeds geraffineerder worden en het steeds moeilijker wordt om cybercrime van echt te onderscheiden.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Naar aanleiding van de reportage ‘Geruïneerd in onzichtbare hel” van De Telegraaf heeft Van Haga een debat aangevraagd met de minister van Justitie en Veiligheid over de groeiende cybercriminaliteit en de noodzaak voor meer geld en mankracht voor de bestrijding ervan. Het is dan ook te hopen dat er snel actie ondernomen wordt om de groei van cybercrime tegen te gaan en de veiligheid van burgers en bedrijven te waarborgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten