Tweede Kamer geïrriteerd: Wopke Hoekstra (CDA) houdt "actieplan samenwerking Marokko" geheim

Tweede Kamer geïrriteerd: Wopke Hoekstra (CDA) houdt "actieplan samenwerking Marokko" geheim

Politieknov 25, 13:00
CDA-minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra heeft heimelijk afspraken gemaakt met Marokko over een aantal zaken als migratie, justitie en zelfs over economische samenwerking. Interessant. Maar wat nóg interessanter is, is dat het actieplan hierover geheim wordt gehouden door de nepchristendemocraat. En ja, daar is de Tweede Kamer toch een tikje gepikeerd over.
De afspraken zijn niet onlangs gemaakt... maar vorige maand al. Dat geeft meneertje koekepeertje zelf toe. De precieze inhoud is onduidelijk, maar we weten dus wel dat het onder meer gaat om migratie, economische samenwerking en 'justitie.' Het zou kúnnen dat er ook is gesproken over dat Marokko (iets meer?) gaat meewerken aan het dealen met afgekeurde nepasielzoekers... maar dat is niet 100 procent duidelijk. 
Kamerleden willen nu dat Hoekstra transparantie betracht over dit "actieplan." Want "nieuwe bestuurscultuur." Maar toen Kati Piri van de PvdA Hoekstra gisteren vroeg het document openbaar te maken kreeg ze te horen dat hij dat niet van plan is. "Dat is onderdeel van de afspraak," aldus Hoekstra. "Ik vind dat ook netjes."
Ja, dat lees je goed. Hoekstra vindt dát netjes, maar heeft er geen enkel probleem mee om de zogenaamde 'volksvertegenwoordiging' (LOL) in het donker te houden (mogen we dat soort termen nog gebruiken?).
Daarop vroeg Piri aan Hoekstra om die stukken dan maar "vertrouwelijk" te delen met de Kamerleden. Daar mogen ze dan niet publiekelijk over praten, maar ze weten wél wat er gaande is (schandalig in wat moet doorgaan voor een democratische rechtsstaat).
Maar ook dat wil Hoekstra niet. Hij gaat eerst even overleggen met Marokko. Als die dan goedkeuring geven wil hij er nogmaals over nadenken.
Tijdens het debat waarin hier over gesproken werd was PVV-Kamerlid Martin Bosma Kamervoorzitter. Hoewel Bosma zich in die rol altijd behoorlijk afzijdig houdt liet hij Hoekstra nu toch even weten dat deze geheimzinnige houding onacceptabel is. "Wij hebben gewoon informatierecht, als voorzitter wil ik dat graag even onderstrepen," aldus de PVV'er.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Zo is het natuurlijk compleet. Alleen is er één klein probleempje: dit kabinet voelt zich helemaal niet gedwongen om de rechten van het parlement te respecteren. Ja, de Tweede Kamer heeft "het informatierecht." Maar dat boeit Hoekstra of Sigrid Kaag of Mark Rutte of willekeurig elke andere bewindspersoon helemaal niets.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten