geert wilders berg karikatuur

VERRASSING! PVV wil GEEN Nexit meer: wél opeens steun voor Oekraïne

Politiekapr 05, 15:00
Ah kijk, is het niet geweldig wat de geur van macht doet met een partij? De PVV heeft nóg meer onderwerpen in de ijskast gezet in ruil voor mogelijke regeringsdeelname. De partij van Geert Wilders laat vandaag namelijk weten dat zij niet langer pleit voor Nexit. Oh, en "geen steun voor Oekraïne" is plots ook geen PVV-standpunt meer.
De PVV heeft een reusachtige draai gemaakt met de Europese Verkiezingen in aantocht. Geert Wilders heeft namelijk een 'verkiezingsprogram' online laten zetten waarin hij twee kernpunten van zijn partij keihard in de prullenbak heeft gegooid.
Ten eerste: er wordt in het nieuwe programma op geen enkele manier dan ook gerept over Nexit. De PVV vindt dat niet langer meer nodig. Het gaat de partij nu hoegenaamd alleen nog maar over "hervormingen." Maar het Europese project zelf wordt gesteund.
Ten tweede staat de PVV plots als één man achter Oekraïne. Jawel, de PVV vindt het opeens heel belangrijk om "de strijd van Oekraïne tegen de Russische agressor" ten volste te steunen. Net zoals de rest van het partijkartel doet in ons land.
Aanhangers van de PVV vinden het "verstandige opportunistische machtspolitiek" van Wilders dat hij deze standpunten in de prullenbak heeft gegooid. Zij vinden dat de PVV "realistisch" moet zijn. NSC en de VVD (en in mindere mate BBB) zijn eurofielen pur sang. Vasthouden aan Nexit kan samenwerking met die clubs serieus in de weg staan. Als je dit dan moet opgeven, soit.
Aan de andere kant zijn er critici van die partij die dit totaal belachelijk vinden. Hun redenering is dat het Nederlandse lidmaatschap van de EU zelfs het belangrijkste onderwerp van de hele politiek is. Als je lid bent van de EU kun je heel veel dingen namelijk gewoon niet doen - terwijl je dingen die je niet wil doen wél moet doen.
De overgrote meerderheid van het beleid dat in Nederland gevoerd wordt, wordt niet besloten in Den Haag maar in Brussel. Dat is waar de echte macht zit. Daarom, zeggen deze critici van de EU én de nieuwe opstelling van de PVV, is Nexit de énige échte manier om veel te veranderen... zowel in Europa als op nationaal niveau.
In het verleden vond de PVV dat ook. Nu dus niet meer. Vanaf dit jaar is de PVV opeens een warm voorstander van het Grote Europese Project, zij het dat de partij dat project op een andere manier wil vormgeven dan de linkse Woke-partijen. Op een iets andere manier.
Daar komt dus nog eens bij dat de PVV het nu ook heel erg belangrijk vindt dat de EU zich actief met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne bemoeit - en de tweede daarin op alle mogelijke manieren steunt. In ruil voor macht vindt Wilders "hun strijd" opeens "onze strijd."
Zo zie je maar weer wat macht kan doen met een mens. Principes, welke principes?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten