Vijf klimaatactivisten hebben volgens rechtbank Den Haag terecht gebiedsverbod gekregen: Extreemlinkse Asha ten Broeke roept op tot “burgerlijke ongehoorzaamheid”

Vijf klimaatactivisten hebben volgens rechtbank Den Haag terecht gebiedsverbod gekregen: Extreemlinkse Asha ten Broeke roept op tot “burgerlijke ongehoorzaamheid”

Politiekfeb 28, 18:00
De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat vijf activisten terecht een gebiedsverbod hebben gekregen, 3 andere zijn vrijgesproken. Bij vijf activisten blijft het gebiedsverbod staan omdat zij eerder ook al opriepen tot blokkades van de snelweg die hebben plaatsgevonden.
De politie hield de klimaatactivisten vorige maand aan op verdenking van opruiing. Ze waren aangesloten bij de actiegroep Extinction Rebellion en riepen op de A12 te blokkeren bij het stuk snelweg tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. Het Openbaar Ministerie noemde de blokkade 'gevaarlijk en ontwrichtend'. Ook vond het OM het zorgen maken over de opwarming van de aarde 'geen excuus om op te roepen een belangrijke ontsluitingsweg te blokkeren'.
De demonstratie trok uiteindelijk honderden klimaatgekkies die zich verzamelden op de Utrechtsebaan en op het Malieveld. Het stuk snelweg was het grootste deel van de middag door de demonstranten geblokkeerd. Pas aan het eind van de dag werd de snelweg weer vrijgegeven. Extinction Rebellion heeft de Utrechtsebaan nu al vijf keer geblokkeerd en heeft een volgende demonstratie gepland op 11 maart.
De drie klimaatactivisten die nu zijn vrijgesproken hadden de openbare orde nog niet verstoord op het moment dat het Openbaar Ministerie een gebiedsverbod oplegde voor het stukje van de A12 in Den Haag. De blokkade moest toen nog plaatsvinden. De rechter oordeelde dat het gebiedsverbod daarom niet in stand kan blijven in hun geval en daarmee zijn 3 van de 8 klimaatgekkies gewoon weer van de partij bij de aankomende, ontwrichtende demonstratie van Extinction Rebellion.
Als je nou denkt: Ik wil de openbare orde gaan verstoren en ik heb schijt aan de rest van Nederland - dan moet je bij de extreemlinkse Volkskrant columniste Asha ten Broeke zijn. Zo te lezen is ook zij van de partij op 11 maart waardoor de Utrechtsebaan binnen no time gevuld zal zijn.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten