Peilingen! PVV en BBB krijgen volgens EenVandaag 9 Eerste Kamerzetels: FVD blijft stabiel, D66 verliest

Carlo van Remortel

Carlo van Remortel

Peilingen! PVV en BBB krijgen volgens EenVandaag 9 Eerste Kamerzetels: FVD blijft stabiel, D66 verliest

Uit de meest recente zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos blijkt dat de PvdA en GroenLinks als gezamenlijke fractie de VVD naderen en meedingen om de grootste partij te worden in de Eerste Kamer. De PvdA behoudt haar 5 zetels, terwijl GroenLinks er 2 bij krijgt en daarmee nu op 8 zetels staat. De VVD blijft steken op 15 zetels. De PVV en de BoerBurgerBeweging volgen met beide 9 zetels. Forum voor Democratie blijft volgens de Eenvandaag peilingen stabiel.

Uiteraard zeggen veel van deze peilingen niet zo veel, in een groot deel van de provincies is er bijvoorbeeld niet eens sprake van een PvdA/GroenLinks samenwerking. Het is dan ook vooral aan u zelf om te bepalen hoeveel waarde u hecht aan deze nieuwe peilingen van EenVandaag en Ipsos.

Hoewel de coalitiepartijen, bestaande uit D66, CDA en ChristenUnie, in de peiling van EenVandaag op 6, 5 en 2 zetels uitkomen, zijn de coalitiepartijen nog ver weg van de benodigde 38 zetels voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Hierdoor zullen ze coalitiepartijen genoodzaakt zijn steun te zoeken bij andere partijen. De linkse fractie biedt een directe oplossing voor het kabinet maar ook onder de nieuwkomers is het mogelijk om een meerderheid in de Eerste Kamer te halen. De enorme groei van onder andere BBB biedt de VVD de mogelijkheid om straks afscheid te nemen van de ‘linkse wolk’ waar de VVD zich nu zo sterk tegen afzet in de campagne.

Stemmers van de coalitiepartijen zijn volgens de peilingen van EenVandaag verdeeld over de vraag of er steun gezocht moet worden bij partijen als BBB of dat de coalitiepartijen tóch weer over links gaan samen met de ‘Linkse wolk’. Nieuwe partijen krijgen steeds vaker meer invloed in de politiek en de mogelijkheid dat nieuwe partijen de traditionele partijen op termijn gaan vervangen wordt ook steeds groter.

Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Lees meer over:
D66 peilingen VVD FVD PVV BBB EenVandaag

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties