Screen Shot 2022 10 05 at 181223

Voor de bühne! PVV en D66 verklaren elkaar publiekelijk de oorlog

Politiekfeb 05 2023, 10:00
Op Twitter is het gisteren opeens helemaal losgegaan tussen de PVV en D66. Wilders plaatste namelijk een tweet waarin hij Nederlanders opriep om "ze weg te stemmen," en een vervolgtweet waarin hij sprak over "de terreur van Kaag." D66'ers Kaag zelf en Jan Paternotte reageerden zogenaamd furieus. Hartstikke leuk voor ons meekijkers, maar het is natuurlijk één groot toneelspel.
Geert Wilders was gisteren duidelijk: de Provinciale Statenverkiezingen - en dus de Eerste Kamerverkiezingen - zijn een mogelijkheid voor kiezers om het kabinet Rutte IV te saboteren. "#stemzeweg" is daarom de hashtag die hij steeds weer gebruikt, inclusief bij deze leuke afbeelding:
Mevrouwtje Kaag negeert Wilders normaal totaal, maar opeens reageerde ze op deze onschuldige tweet. "Alsof 'stem ze weg' een oplossing is voor de problemen die wij iedere dag aanpakken," mopperde het sujet. "15 maart heb je een keuze: Stikstofproblemen ontkennen op oplossen, klimaat negeren of aanpakken, haat en uitsluiting of hoop en mogelijkheden voor iedereen. Stilstand of vooruit? Stem!" 
Vervolgens reageerde Wilders daar op zijn beurt weer op. "Op 15 maart heb je inderdaad een keuze: nog een paar jaar doorgaan met de terreur van Kaag en D66 en dus nog meer asielprofiteurs, nog meer boeren kapot, nog meer EU en nog minder Nederland," aldus de PVV'er. "OF: Nederland(ers) op 1 en politieke exit Kaag?"
Daarop werd vervolgens gereageerd door Spuit 11, alias Jan Paternotte alias D66-fractieleider in de Tweede Kamer. "'Nederlanders op 1?'" zeurde die. "Laat me niet lachen. Terwijl wij het verhoogden, de lerarensalarissen verbeterden en snel onafhankelijk worden van Poetins gas, deed Geert Wilders helemaal niets voor Nederland. Behalve haat en twijfel zaaien."
Ook D66-Kamerlid Steven van Weyenberg (die deel uitmaakt van het team van magere mannetjes rond Kaag die de strategie van D66 bepalen) reageerde zogenaamd geprikkeld. "Dit is hoe extreem rechts het debat wil voeren," zeurde hij over Wilders. "Haatzaaien ipv verbinden, mensen opruien. Laten we stevig inhoudelijk debatteren ipv dat Wilders collega's in gevaar brengt met dit soort teksten." 
Natuurlijk is dit flauwekul. D66 wil andersdenkende politici letterlijk bij wet verbieden actief te zijn in de politiek. D66 wil FVD en misschien ook de PVV bij wet verbieden. Ze willen Omroep ON! uit het omroepbestel gooien... en kritische websites massaal censureren. Als er één partij is die juist géén debat wil dan is het D66.
Maar belangrijker is dat dit natuurlijk nergens over gaat. Ja, ik kan net doen alsof het heel schokkend is allemaal, en heel fel en boos reageren. Maar feitelijk is dit niets meer of minder dan theater. De PVV denkt te profiteren van een ruzie met D66, en D66 denkt dat dit ook in háár belang is.
Mark Rutte en zijn VVD zetten zich af tegen GroenLinks/PvdA. Gisteren liet een Haagse insider weten dat dit bijzonder goed is voor de VVD (én die twee linkse partijen). Vervolgens gaf die insider D66 een veeg uit de pan omdat die partij te stil was.
Een paar uur na die waarschuwingen van de insider gaan D66'ers opeens los op de PVV (en omgekeerd). Tja. Hoe zou dat nou toch komen? Wat zou daar de ware reden toch voor zijn?
Juist. Het is gewoon een reactie op de analyse dat de VVD en FVD de grote winnaars zijn van de eerste campagneweek, terwijl PVV neutraal heeft gepresteerd en D66 zelfs samen met het CDA de grote verliezer was. 
Ik zeg het liever niet (omdat dit soort analyses zelden met open armen worden ontvangen door lezers die meegezogen willen worden in het Grote Spel van de politiek), maar het is toch echt zo: deze ruzies zijn nep. Het zijn theatervoorstellingen puur bedoeld voor de bühne, met de intentie om kiezers in een staat van opwinding te krijgen zodat ze massaal gaan stemmen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Inderdaad, het is in dat opzicht niet anders dan de ruzie tussen VVD en GroenLinks/PvdA.
UPDATE:
Oh kijk, het totaal onbekende Kamerlid ('Digitale Zaken') van D66, Hind Dekker-Abdulaziz, doet ook een duit in het zakje. Ze herhaalt de boodschap van Paternotte, Kaag en die andere engnek wat bevestigt dat het om een geplande actie van de D66'ers gaat:
Het moge duidelijk zijn: het is allemaal nep. Dit is een bewuste strategie. D66 hoopt dat, door lekker ruzie te schoppen met de PVV, de partij weer wat zeteltjes erbij pakt omdat linkse kiezers dan toch maar overstappen van, bijvoorbeeld, GroenLinks/PvdA naar D66.
Wat zijn die mensen toch doorzichtig zeg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten