Geert Wilders strijdt tegen... journalisten. Afbeelding gemaakt met ChatGPT van OpenAI

Wilders woedend na vraag over Israël: maar heeft de journaliste gelijk?

Politiek14 mei , 15:00
Tijdens een persmoment gisteren liet Geert Wilders zich van zijn meest vurige kant zien. Een journaliste stelde hem de vraag of hij, nu zelfs eenderde van zijn eigen achterban kritischer wil zijn over Israël, niet wat afstand zou moeten nemen van zijn harde pro-Israëlhouding. Wilders' antwoord was direct en fel: “Nee, tweederde wil dat niet. En wij zijn geen populisten; wij zeggen wat wij vinden.”
Hij benadrukte dat de PVV is opgericht om op te komen voor Nederlandse joods-christelijke wortels en de strijd tegen islamisering. In die context past voor hem een onvoorwaardelijke steun aan Israël: het enige land in de regio waar vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en homorechten nog worden beschermd, aldus Wilders.

De confrontatie: emotie versus logica

De journaliste liet zich echter niet afschepen. Ze vroeg Wilders of hij dan nooit kritisch zou zijn, ook niet als het geweld in Gaza verder escaleert. Wilders antwoordde dat hij best kritisch kan zijn als hij dat nodig acht, maar dat hij nu geen enkele reden ziet om zijn steun aan Israël te heroverwegen.
Toen de journaliste hem vervolgens vroeg of hij zich dan “prima voelde” bij beelden van hongerende kinderen in Gaza, ontplofte Wilders: “Dat is te abject voor woorden dat u mij die vraag durft te stellen en er nog zuurder bij kijkt zelfs… Dat is complete onzin.” Wilders legde de schuld volledig bij Hamas en gaf aan dat het lijden in Gaza volgens hem “in eerste instantie” daar vandaan komt.

📢 DDS blijft objectieve verslaggeving brengen — steun ons werk!

Bij De Dagelijkse Standaard geloven we in eerlijke journalistiek: feiten eerst, emotie later. Steun ons onafhankelijke werk door te doneren via BackMe of maak rechtstreeks over naar NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media. Samen houden we de waarheid levend!

Waar Wilders gelijk heeft – en waar hij tekortschiet

Wilders heeft terecht de aandacht gevestigd op de wreedheid en het cynisme van Hamas, dat zijn eigen burgers als menselijk schild gebruikt. Niemand kan ontkennen dat Hamas een terroristische organisatie is die verantwoordelijk is voor talloze wreedheden.
Maar dat ontslaat Israël niet van de plicht om proportioneel geweld te gebruiken en humanitaire rampen te vermijden. Beelden van volledig verwoeste woonwijken, duizenden burgerdoden en hongersnood in Gaza zijn niet alleen maar het gevolg van Hamas' misdadige tactieken. Ook de Israëlische regering draagt een verantwoordelijkheid, zeker nu premier Netanyahu openlijk praat over plannen die neerkomen op etnische zuivering.

De terechte vraag van de journaliste

Het is een zeldzaamheid, maar in dit geval had de kritische journaliste gewoon een punt. Wilders' volstrekt kritiekloze houding tegenover Israël wringt. Hij claimt voor vrijheid en rechtvaardigheid te staan, maar lijkt daarbij blind te zijn voor de excessen van de Israëlische regering. Zelfs bondgenoten van Israël – zoals de Verenigde Staten en Europese landen – hebben openlijk kritiek geuit op het disproportionele geweld en het veroorzaken van humanitaire catastrofes in Gaza.
Dat Wilders weigert zelfs maar nuance aan te brengen, doet afbreuk aan zijn geloofwaardigheid. Principes zijn belangrijk, maar echte leiders durven ook hun bondgenoten aan te spreken als ze grenzen overschrijden.

✊ Steun DDS: wij durven te blijven denken!

Bij De Dagelijkse Standaard deinzen we niet terug om ook kritische noten te plaatsen als dat nodig is. Steun onze onafhankelijke koers: doneer via BackMe of maak een bijdrage over naar NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media. Samen houden we het debat eerlijk en moedig!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten