shutterstock 246472393

World Economic Forum staat in het teken van klimaatverandering, 9,7 kiloton aan uitstoot door privéjets

Politiekjan 13 2023, 17:00
Volgende week komen alle elitaire WEF-types weer samen in het Zwitserse Davos. Ditmaal staat het elitaire circus voornamelijk in het teken van het tegengaan van klimaatverandering. Verwacht wordt dat er honderden privévliegtuigen richting Davos vliegen, dat zijn er volgens onderzoeksbureau CE uit Delft twee keer zoveel als normaal. Tot zover dus het verbeteren van het klimaat.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat zo’n 500 vluchten op naam staan van mensen die voor het WEF afreizen met hun privévliegtuig naar Davos. Veel van de toestellen komen van ver en daarmee is de uitstoot volgens het onderzoek vier keer zo hoog als normaal. De CO2 uitstoot in de week van de bijeenkomst is hoog en komt neer op zo’n 9,7 kiloton, wat gelijk staat aan de zelfde hoeveelheid uitstoot van 35.000 auto’s die heen en terug zouden rijden vanaf Parijs naar Davos. Wanneer er geen bijeenkomsten zijn van het WEF is de uitstoot drastisch minder en komt het uit op zo’n 2,3 kiloton.
Een van de alternatieven zou zijn om gewoon gebruik te maken van een commerciële lijnvlucht, waarbij de uitstoot nog altijd een stuk lager is dan bij een privéjet. Die zijn volgens het onderzoek 5 tot 14 keer vervuilend. De trein is de meest schone variant. Een privéjet is in dat geval 50 keer zo vervuilend dan wanneer er gekozen wordt voor reizen met de trein. Maar de elitaire WEF-types hebben daar uiteraard geen boodschap aan en zal ook bij de aankomende editie van het World Economic Forum de vliegvelden in de regio van Davos weer volstaan met de vervuilende privéjets van (invloed)rijke zakenmensen en corrupte politici.
Het onderzoek van CE Delft is uitgevoerd in opdracht van Greenpeace. De organisatie is ook uitermate ontevreden over de grote hoeveelheid privéjets die richting de aanstaande editie van het WEF in Davos vliegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten