1024px Lilian Marijnissen houdt hier een toespraak over een rechtvaardig beleid in Nederland

Wow! Lilian Marijnissen gaat er met gestrekt been in: 'arbeidsmigratie pervers verdienmodel werkgevers'

Politiekmei 08 2022, 19:10
SP-leider Lilian Marijnissen heeft opeens een behoorlijk duidelijk (en zelfs heftig) standpunt ingenomen wat betreft arbeidsmigratie. Sterker nog, ze gaat er met gestrekt been in. Want de socialiste noemt deze vorm van migratie "een pervers verdienmodel voor werkgevers," en eist er een einde aan.
Nou, nou, bij de SP zijn ze blijkbaar wakker geworden. In de jaren 80 en zelfs in de jaren 90 was de partij kritisch op immigratie. Terecht natuurlijk, want de massa-immigratie is met name slecht voor de arbeidersklasse, en dus voor de achterban van de eigen partij. 
In de jaren na die periode leek de SP echter voor een andere koers te hebben gekozen, ongetwijfeld in de hoop dat ze via politieke correctheid aan de macht kon komen. Maar dat lukte niet. En dus gaat de huidige leider, Lilian Marijnissen, terug naar de basis. En die is onder meer: heel kritisch op migratie, zeker op arbeidsmigratie.

Lilian Marijnissen: 'het is pervers'

" Zolang je ongereguleerd goedkope concurrentie uit armere landen blijft toestaan, zullen de lonen hier niet stijgen," zegt Marijnissen vandaag tegen Trouw in reactie op het advies van de Arbeidsinspectie. Die wil - dat berichtten wij gisteren al - dat er een arbeidsmigratiestop komt. Sterker nog, de Inspectie wil dat de bevolkingsgrootte zelf min of meer bevroren wordt. 
"Dat is tragisch," gaat ze verder over de effecten van torenhoge arbeidsmigratie. "Bovendien maakt het de werkgevers lui. Het houdt innovatie tegen."
Vervolgens confronteert de karteljournalist haar met volgens hem het voldongen feit dat in de EU arbeidsmigratie onbeperkt is. Nou, zegt Marijnissen, "dat is een politieke keuze." De SP maakt daar gewoon een andere keuze in. Punt. 
"Ik ben zelf in Polen geweest, ik heb de kassen van binnen gezien waar Oekraïners aan het werk waren. De Polen op hun beurt werken in onze kassen. Mensen werken dus in een buurland en duwen de arbeiders daar naar het volgende buurland. Dat is toch bizar. Het is een pervers verdienmodel voor werkgevers," zegt ze daarover.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Ja. Zo is het natuurlijk maar net. Maar het is niet alleen voor grote werkgevers een verdienmodel; het is ook een manier voor politici om hún doelen te bereiken. Het enge is dat dit een deal is tussen het grote bedrijfsleven en Big Government; allebei hebben ze er baat bij.
Kan de SP daar iets aan doen? Vrijwel zeker niet. Maar het is positief om te zien dat de partij begrijpt dat de aanval ingezet moet worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten