shutterstock 427982578

Zonneschijn, Zonnepanelen en Zwijgende Hulpdiensten: Een Stralend Dilemma

Politiekmei 04 2023, 12:00
Ah, de zon, de onuitputtelijke bron van energie en vreugde. Maar niet voor onze heldhaftige hulpdiensten, die dankzij diezelfde zon communicatief in een zwart gat dreigen te vallen. Want wie had verwacht dat Chinese zonnepaneelomvormers het communicatiesysteem C2000 in de war zouden schoppen? Wat een schitterende verrassing!
De politiebonden waarschuwen ons voor een zonovergoten zomer vol verwarring, miscommunicatie en ontwrichting bij politie, brandweer en ambulancediensten. De luchtige oplossing? Simpelweg ons nationale communicatienetwerk vervangen. Geen probleem, toch?
C2000 is kennelijk zo betrouwbaar als een weersvoorspelling, met 75 probleemgebieden in Nederland waar het systeem faalt. Slechte zonnepaneelomvormers en een schrijnend tekort aan antennes zijn hier de boosdoeners. Klinkt als een stralend recept voor succes.
Ook tijdens het zonnige Paaspop-festival werden we al getrakteerd op radioverbindingen die vakkundig door omvormers werden gesaboteerd. Volgens de Nederlandse Politiebond is C2000 de 'aorta van de hulpverlening', dus misschien is het tijd om deze vitale ader eens te voorzien van een degelijke bypass?
Dit probleem is zo vers als een drie jaar oude croissant. Al in 2019 lieten die ondeugdelijke omvormers ons communicatiesysteem ontsporen tijdens Paaspop. Het toenmalige Agentschap Telecom, nu de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), heeft zich sindsdien suf geprocedeerd om de Chinese leverancier in het gareel te krijgen. Maar net als een zonnestraal die door een regenwolk breekt, zijn de problemen nog altijd niet opgelost.
De RDI vergelijkt het zonnepaneelprobleem met elk ander elektromagnetisch stralingsprobleem. Slimme apparatuur komt en blijft in overvloed, dus het dagelijkse markttoezicht lijkt even zinvol als het tellen van zandkorrels op het strand.
De politiebonden hebben hun zorgen geuit bij de minister van Justitie en Veiligheid en pleiten voor een overstap naar het futuristische netwerk Nova. Maar geen zorgen, die overstap kost slechts een luttele drie tot vier jaar. Zo snel als het licht!
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
De Arbeidsinspectie is inmiddels ingeschakeld en het ministerie van Justitie en Veiligheid erkent de problemen. Ze zoeken naar oplossingen om de dekking te verbeteren en verstoringen te verminderen. Kunnen onze hulpdiensten ooit zorgeloos genieten van de zon? Misschien als we onze zonnepanelen inruilen voor ouderwetse windmolens.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten