shutterstock 2212731777

Koning Willem-Alexander worstelt met rol koninklijke familie in WOII: "Mijn overgrootmoeder had anders kunnen handelen"

Politiekmei 04 2023, 13:00
In de zevende aflevering van de podcast "Door de ogen van de Koning" bespreekt Koning Willem-Alexander de Dodenherdenking in 2020. Deze vond plaats op een lege Dam in Amsterdam vanwege de coronacrisis. De koning deelde zijn gedachten over de rol van de koninklijke familie tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaf aan dat zijn overgrootmoeder, Koningin Wilhelmina, anders had kunnen handelen.
Tijdens zijn toespraak op de Dam benadrukte de koning dat veel burgers zich tijdens de coronacrisis onvoldoende gesteund voelden. Hij legde een link met de Tweede Wereldoorlog, waarin burgers zich eveneens onvoldoende gesteund voelden door Koningin Wilhelmina. Wilhelmina zei bijvoorbeeld niets over de concentratiekampen terwijl men op een gegeven moment wist dat daar vreselijke dingen gebeurden.
"Het is iets wat me niet loslaat", aldus Koning Willem-Alexander in de podcast. Hij besloot om het persoonlijke element van de familie naar voren te brengen en te erkennen dat het gedrag van zijn overgrootmoeder "gewoon niet goed" was. Volgens de koning werd er ondanks de bekendheid van de gruwelijke gebeurtenissen tijdens de oorlog gezwegen in de toespraken van Radio Oranje.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Willem-Alexander betreurt het dat er veel informatie beschikbaar was, vooral later in de oorlog, maar dat er niet openlijk over werd gesproken. Hij geeft aan dat men op de hoogte was van vernietigingskampen en de moord op Joden, maar dat er niet tijdig gewaarschuwd werd. "Daarin had mijn overgrootmoeder een andere rol kunnen spelen", zegt de koning. Dit is iets waar hij altijd mee geworsteld heeft en door zijn uitspraken tijdens de Dodenherdenking kon hij hiermee in het reine komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten