ski slope gdbbb6fa7d 1920

Nooit meer skiën in Europa! Helft van de wintersportgebieden dreigt te verdwijnen door klimaatverandering

sportdec 21 2022, 16:00
Een groot deel van de wintersportgebieden dreigt te verdwijnen door klimaatverandering. Thomas Bach, voorzitter van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) maakt zich grote zorgen en vreest voor het voortbestaan van wintersporten.
Volgens Bach zal binnen 30 jaar ruim de helft van de wintersportgebieden die geschikt zijn voor het houden van de Olympische Winterspelen verdwijnen. “Alarmerend” aldus Bach. Eerder deze maand heeft het IOC besloten om nog even te wachten met de toewijzing van de Winterspelen van 2030 vanwege de klimaatverandering en de “daaruit voortkomende uitdagingen voor de wintersport”.
De winters worden volgens Bach korter als gevolg van, jawel: klimaatverandering. "Dat roept dan de vraag op hoeveel tijd er nog over is voor WK's, voor wereldbekerwedstrijden en Winterspelen." Aldus Bach. Ook vreest hij er voor dat wintersportgebieden zich steeds vaker gaan richten op bijvoorbeeld de wandelsport en andere ‘outdoor’ activiteiten waardoor de kans op het houden van een WK of Winterspelen zal afnemen.
Alles wijst er op dat het vooral weer een moment van aandacht is voor de klimaat agenda waarbij nu het IOC ook een duit in het zakje doet. Ze hebben daar waarschijnlijk het nieuws gemist dat ook Saoedi Arabië wel oren heeft naar het organiseren van de Olympische Winterspelen. Als ze het in het Midden-Oosten voor elkaar krijgen om de Winterspelen midden in de woestijn te realiseren dan zal het in bepaalde skigebieden vast ook wel los lopen. Ondanks dat er gebruik moet worden gemaakt van kunstsneeuw, die Olympische Winterspelen gaan er ook in 2030 gewoon komen.
De Winterspelen van 2026 worden in Milaan gehouden (waar het gemiddelde jaartemperatuur 18 graden is). Salt Lake City (Verenigde Staten), Sapporo (Japan) en Vancouver (Canada) hebben zich kandidaat gesteld voor de winterspelen van 2030. Mocht het dus zo zijn dat wanneer we in 2030 geen wintersportgebieden meer hebben dan kunnen ze in Canada, Japan en de Verenigde Staten altijd even een belletje doen naar Saoedi-Arabië, die fixen dat wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten