Hof Amsterdam veroordeelt blogger in schaduw van zaak-Wilders

Geen categorieokt 12 2010, 9:00
geen vrijheid van meningsuiting
Vandaag is om 08.30 uur de zaak-Wilders hervat. In het zogenaamde requisitoir geeft het Openbaar Ministerie zijn kijk op de zaak. In de schaduw van dit uitermate belangrijke proces deed het Gerechtshof Amsterdam - inderdaad, hetzelfde hof dat de strafvervolging van Geert Wilders beval - gisteren uitspraak in het hoger beroep tegen de beheerder van het weblog misdefinitie.nl. Ondanks dat de rechtbank hem in eerste aanleg vrijsprak, veroordeelde het hof de man tot een geldboete van € 1.000,00, waarvan € 500,00 voorwaardelijk. Het gaat hier om de volgende citaten:

Zo'n berberaap of kakkerlak (Turkse agent) moet u gewoon binnenlaten; Moslims (...) blijf in uw woestijn en ga nog eens fijn van bil met een van uw kamelen; We hebben ze (allochtonen/moslims) als waarde gasten behandeld. Althans voordat ze onze blondines gingen verkrachten; Met een invasie van meer dan een miljoen berberapen kunnen we spreken over een dreigende Derde Wereldoorlog; Ratten die ons het liefst allemaal zouden willen afslachten omdat we ongelovige onreine varkens zijn.

Deze citaten zijn volgens het hof beledigend voor moslims en allochtonen. Het hof meent dat er geen sprake is van enige artistieke dan wel humoristische component die het beledigende karakter aan de uitlatingen ontneemt. Ook is er geen sprake van uitlatingen die dienstig zijn aan het maatschappelijk belang en zelfs als daar al sprake van zou zijn, vind het hof dat die context in dit geval niet het beledigende karakter aan de uitlatingen zou ontnemen.
Ik kan me heel goed voorstellen dat moslims en/of allochtonen aanstoot nemen aan de citaten waarvoor deze blogger is veroordeeld. Mensen met ratten, kakkerlakken en apen vergelijken, vind ik veel te ver gaan. Zelfs als stijlfiguur. Om daarvoor echter iemand strafrechtelijk te vervolgen, is van de gekke. Dat opiniedelicten als groepsbelediging in ons wetboek van strafrecht staan, geeft ook aan dat er een veel te hoge verwachting bestaat van wat er kan worden bereikt met het strafrecht. Het strafrecht is ultimum remedium, instrumenteel gebruik moet worden vermeden. Oftewel, schrap de artikelen 137c-e en 147 Sr nou eens!
Tot nu toe is enkel het verkorte arrest gepubliceerd. Dat vind u hier. Het artikel waaruit de strafbare citaten komen vind u hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten