Toenemende kritiek op Hof Straatsburg

Geen categoriedec 10 2010, 15:15
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg (EHRM), niet te verwarren met het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg, ligt de laatste tijd onder vuur. Het EHRM is een allesverslindend monster dat de democratie ondermijnt door nationale wetten en regelingen buiten werking te stellen, aldus een recent opiniestuk in de NRC.
Onze man in Straatsburg, rechter Egbert Myjer, mocht onlangs in Buitenhof reageren. Myjer bleek een aimabele regent, die best wilde uitleggen hoe nobel en nuttig het werk van het Hof is, maar die verder – zoals het een regent betaamt - geen boodschap had aan de kritiek. En hij wees er fijntjes op dat toenmalig premier Jan Peter Balkenende onlangs aan het Hof de prestigieuze Four Feedoms Award had uitgereikt. Uiteraard met instemming van minister van Buitenlandse Zaken, thans vice-premier, Maxime Verhagen. Wat wil je nog meer?
Ook in het buitenland wordt men zich steeds meer bewust van de omstreden staat van dienst van het Hof, zoals blijkt uit een ander opiniestuk gisteren in de NRC. Hierin wordt melding gemaakt van een casus waarin het Hof koos tegen het belang van de staatsveiligheid en voor het individuele belang van degene die de staatsveiligheid bedreigt:

In de recente uitspraak in de zaak ‘Musa en anderen tegen Bulgarije’ oordeelde het EHRM ten gunste van een Jordaanse burger van Palestijnse afkomst die het land was uitgezet nadat de inlichtingendiensten hadden ontdekt dat Musa islamitisch fundamentalisme verspreidde en onder lokale moslims cellen van de Islamitische Broederschap had opgericht. Omdat Musa een gezin had weten te vormen met een Bulgaars staatsburger, oordeelde het EHRM dat de Bulgaarse staat de artikelen 8 en 13 van het Europees Verdrag voor de rechten van de mens had overtreden.

Het Hof in Straatsburg is een van de instituties van de Raad van Europa, een internationale organisatie die ooit in het leven is geroepen met de beste bedoelingen, maar die geleidelijk is afgegleden naar een bedenkelijk soort politiek activisme. De laatste tijd profileert de Raad van Europa zich als het Europese bruggenhoofd van de organisatie van islamitische landen, de OIC. Je hoeft slechts de zoektermen ‘Council of Europe’ en ‘islamophobia’ in Google in te voeren en je weet genoeg.
Een Hof dat in zo’n geestelijk klimaat opereert, heeft op zijn minst de schijn tegen. En het is ook niet verwonderlijk dat vooral de vreemdelingenlobby tegenwoordig de weg naar het Hof weet te vinden - zo valt uit de woorden van Myjer op te maken.
De onvrede in de politiek over het Straatsburgse complex begint toe te nemen. In de uitzending van Buitenhof was sprake van een motie van de Tweede Kamer waarin wordt gesteld dat het Hof zich meer tot zijn kerntaken zou moeten beperken, en van een kabinetsvoornemen om de begroting van de Raad van Europa met 15 procent te korten. Nederland staat hierin niet alleen, want onze Britse vrienden denken zelfs aan een korting van 25 procent. Het wordt natuurlijk hoog tijd om dat losgezongen gezelschap in Straatsburg tot de orde te roepen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten