Geen belastingvoordeel voor Greenpeace-auto's meer

Geen categoriemei 25 2011, 22:49
Hoewel ik niet vaak voor afschaffing van belastingvoordelen ben, geldt dat niet voor het belastingvoordeel voor zuinige auto's. Weg ermee. Liever vandaag nog dan morgen.
Het hele idee achter dit belastingvoordeel is dat het aan de overheid is om mensen aan te zetten zuinige auto's te kopen. Bot gezegd gaat het Vadertje Staat alleen helemaal niet aan hoeveel benzine uw vierwieler gebruikt. Als rijdt 'ie één op één: zolang u de benzine betaalt en niet steelt heeft Den Haag zich nergens mee te bemoeien.
Afijn, mijn redenering vloeit natuurlijk voort uit mijn onwankelbare geloof in individuele rechten. Normaal gesproken hebben de dames en heren politici in de hofstad daar niet zo heel veel mee. Vrijheden zijn er immers om te verkwanselen om zo een 'betere samenleving' op te bouwen met z'n allen. Ja ja.
Maar goed, dit keer maakt het kabinet dus wél de juiste keuze:

De belastingvoordelen voor zuinige auto's gaan verdwijnen vanwege de populariteit van de maatregel. De regelingen waardoor de 'groene' auto's in aanschaf voordeliger zijn dan normale auto's, kost de overheid door de populariteit te veel geld. Dat staat in plannen van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

Fantastisch dat men deze regeling wil afschaffen, jammer alleen dat het is omdat er teveel gebruik van wordt gemaakt. Dit is een principe-, geen geldkwestie.
Daarnaast is er nog een minpuntje: de vrijstelling van de aanschafbelasting blijft wél bestaan voor elektrische auto's. Nee, meneer Weekers, ook elektrische auto's zullen eraan moeten geloven. (Fabrikanten van) dergelijke rijdende magnetrons zullen gewoon op eerlijke wijze moeten concurreren met (makers van) benzine-slurpende automobielen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten