Greenpeace: omdat greenmail werkt

Geen categoriejul 08 2011, 15:15
Enige tijd geleden verklaarde Greenpeace Barbie - van Mattel - de oorlog. Dit omdat zij zogenaamd één van de kwade genieën zou zijn achter de - overigens buitengewoon controversiële - 'ontbossing'.
Greenpeace riep haar donateurs op om Mattel eens goed onder druk te zetten. De maker van Barbie zou en moest worden aangepakt. Er werden zelfs emails gestuurd waarin gesteld werd dat ook Ken - Barbies zogenaamde levenspartner - boos was. Ja, Barbie was nog nooit zo impopulair geweest.
Zoals Greenpeace zelf heel trots vertelt:

De Greenpeace-campagne om speelgoed bedrijven te laten stoppen met het gebruik van tropisch hardhout voor hun verpakkingen ging van start op 7 juni in 40 landen tegelijkertijd. In Los Angeles en in London verschenen spandoeken met het hoofd van Ken en de tekst: "Barbie: Het is over. Ik date niet met dames die meewerken aan ontbossing. "

Barbie was echter niet het enige doelwit van het nieuwe ontbossingsoffensief van onze groene ridders. Ook Lego moest het ontgelden. De maker van het favoriete speelgoed van ieder jongetje zou namelijk óók medeschuldig zijn aan de 'ontbossing' van het regenwoud en andersoortige bosrijke gebieden. Dit omdat de verpakkingen gemaakt zouden worden door 'besmet' karton.
In plaats van de rug recht te houden en Greenpeace te vertellen wat het met dit soort eisen kan doen heeft Lego nu toegegeven aan de druk. De professionele groene chanteurs kondigen vandaag aan op hun website dat de speelgoedfabrikant een "drie-stappen-plan" heeft gepresenteerd om "de impact van haar papier en verpakkingen op de bossen te beperken".

1. Vermindering van de totale hoeveelheid verpakkingen; 2. Maximaal gebruik van gerecycled materiaal. 3. In de toekomst moeten alle vezels afkomstig zijn uit bronnen die door Forest Stewardship Council (FSC) gecertificeerd zijn.

Daarnaast heeft Lego blijkbaar aangekondigd dat het bedrijf niet meer zal "afnemen bij leveranciers" die er door Greenpeace van beschuldigd worden "betrokken te zijn bij ontbossing".
Het is werkelijk een grove schande dat dit soort acties tegenwoordig aan de orde van de dag zijn. Ik meen me een tijd te herinneren waarin chantage - blackmail in Engels - illegaal was. Blijkbaar gelden regels waar u en ik me aan moeten houden echter niet voor Greenpeace. Deze milieuactivisten gebruiken te pas en te onpas de steeds populairder wordende greenmail-strategie en komen er nog mee weg ook. Nog erger is dat bedrijven - zelfs speelgoedfabrikanten - zich blijkbaar zo onder druk gezet voelen dat ze, om mogelijke financiële- of in ieder geval imagoschade tegen te gaan, maar toegeven aan dit soort groene chantage.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten