Hamid Karzai draait door

Geen categoriemrt 16 2012, 17:44
De president van Afghanistan heeft ze niet meer op een rijtje. Hij zegt namelijk dat de Amerikaanse troepen per direct terug moeten worden getrokken uit Afghaanse dorpen en steden. Ze zouden alleen nog maar actief mogen zijn op hun eigen bases.
Karzai staat al sinds jaar en dag bekend als een man die weleens wat scherp uit de hoek kan komen. Hij stelt de zaken nogal eens eenvoudiger voor dan ze daadwerkelijk zijn. Zeker als hij zich daar populairder mee denkt te kunnen maken.
Dat is de enige mogelijke verklaring die ik kan verzinnen voor zijn 'eis' dat Amerika zijn troepen per direct terug trekt uit dorpen en steden. Misschien dat hij simpelweg niet kan omgaan met de druk van het presidentschap. Waarom zou hij anders iets eisen dat hemzelf uiteindelijk de kop zal kosten?
Door deze 'eis' heeft Karzai niet alleen zichzelf, maar ook Amerika in een bijzonder lastig pakket gebracht. Obama wil zijn troepen graag terugtrekken, maar begrijpt bijzonder goed dat hij er de schuld van zal krijgen als het land vervolgens instort en de Taliban een coup plegen.
Aan de andere kant zullen de linkse stemmen, die al sinds jaar en dag een einde aan deze oorlogsinspanning eisen, nu alleen maar toenemen. Als Obama zijn Afghaanse collega negeert werkt hij zijn eigen achterban tegen zich in het harnas. Geeft hij toe dan komt zijn herverkiezing in gevaar.
Veel belangrijker dat dit soort politieke spelletjes is natuurlijk dat terugtrekking van Amerikaanse troepen (op hun bases) de Taliban in staat zal stellen om hele provincies, en misschien zelfs wel het hele land te heroveren. We hebben op 11 september 2001 gezien wat er kan gebeuren als je een extremistische groep in staat stelt om over een land te regeren - ja, zelfs een land zo achterlijk en onderontwikkeld als Afghanistan.
Zoiets kunnen we, ondanks Karzai's 'ferme uitspraken' en eisen, niet nog een keer laten gebeuren.
Ondertussen hebben Afghaanse overheidsfunctionarissen al gereageerd op de uitspraak van hun leider. Één zegt dat "hij het niet letterlijk meende. Met 'nu' bedoelde hij 'zo snel mogelijk'." Ja, ja, zo lust ik er nog wel een paar. Als hij 'zo snel mogelijk' bedoeld had hij dat gezegd. Je kunt immers veel zeggen van de man, maar niet dat hij verbally challenged is.
Obama doet er nu goed aan Karzai te vertellen dat hij het allemaal leuk en aardig vindt, maar dat deze oorlog ontstaan is nadat Al Qaeda en de Taliban het World Trade Center naar beneden hadden gehaald én het Pentagon zwaar hadden beschadigd. Vrijheid en democratie voor Afghanen, en de nationale soevereiniteit, zijn heel leuke en aardige begrippen, maar in de kern gaat het hier om zelfverdediging. Het doel was - en is - om een internationale dreiging te verwijderen; hoe lang dat ook duurt en hoeveel het ook kost.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten